U nazočnosti desetak proizvođača češnjaka s područja Slavonije i Baranje, donešena je odluka o osnivanju Udruge proizvođača češnjaka Slavonije i Baranje „Slavonski češnjak“ s ciljem udružvanja proizvođača češnjaka, zaštite proizvodnje domaćih sorti češnjaka i zajedničkog nastupa na tržštu s naglaskom na tržište zemalja Europske unije.

Slijedom dnevnog reda osnivačke skupštine jednoglasno je usvojen Statut Udruge, te su izabrani članovi upravnog odbora. Za predsjednika Udruge izabran je Miroslav Kurcinak iz Kućanaca Đakovačkih, za dopredsjednike Marijan Balić iz Ilače i Goran Runjaić iz Cerića, za tajnika i blagajnika Marko Pandurić i Mirjana Šereg iz Marijanaca. S obzirom na činjenicu da potrošači sve više uviđaju da je češnjak koji je trenutno u ponudi na tržištu, a radi se isključivo o kineskom češnjaku upitne kvalitete, potrošači vape za kvalitetnim domaćim češnjakom, stoga se u posljednje vrijeme sve veći broj ljudi se odlučuje na proizvodnju domaćeg češnjaka, prepoznavši to kao dobar izvor prihoda. Svjesni činjenice da će biti teško konkurirati jeftinom uvoznom češnjaku, naglasak je stavljen prvenstveno na kvalitetu i autohtonost.

Osnivanju Udruge podršku su dali zamjenik Župana Osječko-baranjske županije dr.sc. Željko Kraljičak i Prof. dr. Sc Nada Paradžiković s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku koja sa svojim timom radi na proizvodnji i zaštiti deklariranog sadnog materijala slavonskog ozimog češnjaka.

Izvor: Radio Baranja

Website Apps