BARANJU PREPOZNAO EMINENTNI ČASOPIS

Eko centar Zlatna Greda provodi edukativne i zanimljive posjete po načelima eko turizma

Baranjske turističke vrijednosti, odnosno visoku razinu baranjskog eko turizma, prepoznao je i National Geographic Traveler. U novom broju ovog svjetski poznatog časopisa objavljen je članak o europskoj Amazoni – UNESCO-vom prekograničnom rezervatu Mura-Drava-Dunav, koji Hrvatska dijeli s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Mađarskom. Priznanje je to, zapravo, i za kvalitetan program Eko centra Zlatna Greda, odnosno udruge Zeleni Osijek, čiji članovi već odavno tvrde kako je u istočnoj Hrvatskoj neophodno osnaživati eko turizam, jer je to dio globalnih trendova.

– Eko turizam je najbrže rastuća grana turizma u svijetu – objašnjava Jasmin Sadiković, predsjednik udruge. Spuštajući se na lokalnu razinu, ističe kako ture vođene od strane Eko centra Zlatna Greda povećavaju, a to će činiti i u budućnosti, broj noćenja i posjeta baranjskim odnosno osječkim restoranima, vinskim podrumima, muzejima… Ističe kako eko turizam pridonosi i gospodarskom napretku lokalnog stanovništva, a slaže se i sa tvrdnjom da je UNESCO-ov rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav novi brand i priznanje prirodnim vrijednostima, koje se naprosto moraju iskoristiti za razvoj ovog dijela Hrvatske.

– Eko centar Zlatna Greda provodi edukativne i zanimljive posjete po načelima eko turizma. Riječ je o školama u prirodi, promatranju ptica i divljih životinja, kanu turama, obilascima čamcima i sličnim aktivnostima, a sve uz pratnju obučenih vodiča – objašnjava, ne zaboravljajući pri tome na Kopački rit, baranjski biser prirode koji je sastavni dio velikog dijela njihovih aktivnosti, te predstavlja prisan i izravan kontakt s prirodom. Objava članka nije prošla nezapaženo ni među baranjskom turističkom ”branšom”.

– Nema sumnje da baranjske prirodne ljepote nešto znače kada ih prepoznaju diljem svijeta, pa i u National Geographicu – tvrdi Nenad Bračun, direktor Turističke zajednice Baranje. Inače, više o eko turizmu može se vidjeti na http://www.zlatna-greda.org/eko-turizam.php.

DVIJE RIJEKE I PLANINA

Valja podsjetiti na neke od brojnih projekata Zelenog Osijeka. Jedan od posljednjih koji je dobio zeleno svjetlo od EU je onaj koji su osmislili s partnerima NP Dunav-Drava (Mađarska) i JUPP Kopački rit. Riječ je o projektu ”teškom” 1.021.266,70 eura. Najveći dio sredstava namijenjen je ulaganjima u Zlatnu Gredu, pa se može reći da ovo zaštićeno kulturno dobro postaje mjesto najvećih ulaganja EU fondova u Baranji. Sadiković ističe kako je riječ o projektu ”Two rivers and one hill” (Dvije rijeke i planina), čiji je cilj osigurati model održivog gospodarskog razvoja i zaštite prirode u regiji Mura-Drava-Dunav, kroz nove eko turističke proizvode i prekograničnu suradnju. Njime će objekti Eko centra zasjati izgledom kao prije 100 godina.

Izvor: Glas Slavonije

Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps