Hrvatski građani najmanje dvije godine nakon ulaska Hrvatske u EU i dalje će trebati dozvolu za rad u Nizozemskoj, objavila je nizozemska vlada na svojoj internetskoj stranici.

Nizozemska je druga država članica EU koja se odlučila na tu mjeru prema hrvatskim radnicima. Njemačka je u siječnju odlučila također na dvije godine produljiti režim ograničenog pristupa svome tržištu rada hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja ove godine.

Slobodni pristup nizozemskom tržištu rada bit će odgođen na početno razdoblje od dvije godine, navodi se u priopćenju nizozemske vlade u kojem se podsjeća da je tu mjeru moguće produljiti na najviše sedam godina.

Nizozemska je tako odlučila zadržati ista ograničenja koja je primijenila na prethodna dva kruga proširenja EU 2004. i 2007. Poslodavci će i dalje trebati osigurati radne dozvole za hrvatske radnike, navodi nizozemska vlada.

Odluka o odgodi donesena je zbog stanja na nizozemskom tržištu rada odnosno povećanja broja nezaposlenih. U priopćenju se navodi da je došlo do neočekivano većeg priljeva radnika iz novih članica EU u Nizozemsku.

Izvor: Dnevnik.hr

Website Apps