IMA NAS SVE MANJE

Ako se nastave dosadašnji demografski trendovi i ne useli se više ljudi, broj stanovnika do 2030. u Hrvatskoj bi se mogao spustiti ispod 4 milijuna, upozorava se u istraživanju ‘Ekonomika starenja u Hrvatskoj’ koje je predstavljeno na Ekonomskom fakultetu.

Prema toj projekciji, broj osoba starijih od 65 dosegnut će milijun, a u tih milijun iz populacije iznad 65 najstarijih starih u dobi iznad 80 godina bit će više od 250 tisuća, prenosi HRT.

Hrvatska je populacija u prosjeku stara 42 godine, a zanimljiv je i podatak da je u Hrvatskoj oko 100.000 starijih od 65 godina više nego djece u dobi do 14 godina, istaknuo je Ivan Čipin, jedan od urednika istraživanja provedenog na uzorku od 1.190 ispitanika u 855 kućanstava.

Spolna struktura stanovništva starijeg od 50 godina pokazuje da su žene u većini i njih je 57 posto dok je muškaraca 43 posto. Zanimljiv je i podatak da oko pet posto populacije starije od 50 godina nikada nije bilo u braku. Oko 70 posto ih živi u braku s partnerom, a svaka peta osoba je udovac ili udovica. Kako muškarci žive kraće od žena pokazuje i podatak prema kojem je u dobi iznad 75 godina samo svaki šesti muškarac udovac, dok su dvije do tri žene u toj dobi udovice.

Inače, udio starijih radnika na tržištu rada u Hrvatskoj jedan je od najnižih u Europi, a na uzorku muškaraca mlađih od 65 godina zaposleno je njih 43 posto, a kada je o ženama riječ, njih 28 posto.

Demograf Anđelko Akrap iznio je zanimljiv podatak prema kojem više od 40 posto ispitanika starijih od 50, a kojima su roditelji još živi, kontaktira s njima svaki dan. Češće se kontaktira s majkama nego očevima, pa tako tek nešto manje od pet posto očeva živi s ispitanicima u istom kućanstvu, ali kada je riječ o majkama onda se ta brojka penje na čak 20 posto.

Izvor: Danas.net.hr

Website Apps