KARANAČKI VAŠAR – BIRALA SE NAJTEŽA “PRINCEZA KOLINJA”

“Zlatnu” slaninu na vašar je donio Vlado Škrobo-Bajo

“Kol’ko ja postojim, debele svinje gojim”, odzvanjala je jučer na mjesnoj poljani pjesma tamburaša na tradicionalnom karanačkom proljetnom vašaru, koji su i ove godine suorganizirali Baranjska kuća i TZ Baranje. Na žalost, temperaturni minus i snijeg koji je u noći između subote i nedjelje počeo padati u znatnoj su mjeri utjecali na broj posjetitelja, ali oni najhrabriji, a bilo ih je podosta, ipak su krenuli prema Karancu. I nisu se razočarali. Bilo je tamo opet svega i svačega, počevši od ukusne hrane te tamburaške svirke pa sve do natjecanja za izbor najteže “princeze kolinja” – slanine. Vrijeme je utjecalo i na konkurenciju, pa se natjecanju odazvao relativno mali broj “slaninara”. Komisija nije imala težak posao budući da je pobjednički tron, bez konkurencije, zauzela 33 kilograma teška i približno 1,5 metara duga slanina koju je “sačuvao” Vlado Škrobo-Bajo.

– Važno je dobro uhraniti svinje i dati im ono što one najviše vole – u polušali odgovarao je na pitanje kako dobiti tako veliku slaninu, proizvod koji je u posljednje vrijeme cjenjeniji od buta ili karmenadle.

Karanački je vašar ujedno bio i prigoda upoznati se s cijenama suhomesnatih i ostalih proizvoda baranjskih kolinja. Tako se kilogram čvaraka kretao od 50 do čak 100 kuna, suhe kobasice procijenjene su na 40 – 70 kuna za kilogram, a budući da se bliži Uskrs u ponudi su bile i šunke uz prosječnu cijenu od 60 kuna po kilogramu. Dakako da nisu izostale ni slastice, ali ni pogače od čvaraka i slične slane delicije.

Većina izlagača “položaj” je zauzela ispod šatora, a među najhrabrijima bila je obitelj Bošnjak iz Branjinog Vrha. Od mnoštva proizvoda s njihovog štanda posebno su pohvalili dimljenu štuku u staklenci i pekmez od bundeve, uz dodatak samo njima znanih sastojaka koji ukus dovode do savršenstva.

Događanja je bilo i u ostalim dijelovima Karanca. Tako je u OPG-u Tri mudraca organizirana radionica izrade uskrsnih pisanica, uz primjenu svih znanih tehnika

U šali, posjetitelji su, komentirajući vremenske prilike, isticali da prognoze meteorologa ne treba ni slušati.

– U vrijeme kada je najavljen karanački vašar, snijeg će sigurno pasti – zaključeno je, između ostalog, i stoga što su zimski vašar i čvarkijada otkazani upravo zbog snijega.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps