NAJBOLJI NOGOMETNI TRENER MEĐU BARANJSKIM VINARIMA

Najbolji vinar među baranjskim nogometnim trenerima i najbolji trener među vinarima, zasigurno je Đula Špigel, već pomalo legenda baranjskog sporta. Našli smo ga u podrumu smještenom u srcu baranjskog vinogorja, samo nekoliko stotina metara od TV odašiljača Belje, na vinskoj cesti zvanoj Budžak. Veselom društvu objašnjavao je neke nogometne cake. Svi su ga pozorno slušali, a kako i ne bi kada je iza njega bogata nogometna i trenerska karijera.

Počeo je, prisjeća se ovaj vitalni 69-godišnjak, šezdesetih godina prošloga stoljeća u rodnim mu Kneževim Vinogradima, u NK Borcu. Kao najboljega strijelca uzela ga je belomanastirska Šparta, u kojoj je nekoliko sezona igrao na mjestu “halfa”. Sjeća se i amaterskog prvenstva Hrvatske u Čakovcu, gdje je branio boje čeminačke Mladosti, u kojoj je nešto kasnije napravio i prve trenerske korake (sa sjetom se prisjeća i trenerskih dana u Radničkom iz Meca). Što se novije povijesti tiče, Baranjci ga znaju kao osnivača i trenera najboljeg prognaničkog kluba, ŠNK Baranja, koji je devedestih trenirao u II. ligi. Trenersku karijeru završio je jesenas u brestovačkoj Lastavici.

Među rijetkima je baranjskim sportskim djelatnicima koji je zaslužio FIFA-ino priznanje za razvoj i promidžbu sporta. Uramljeno priznanje zauzelo je počasno mjesto u njegovom vinskom podrumu. Upitali smo ga može li uspješni sportski djelatnik biti i dobar vinogradar.

– Ljubav prema vinogradarstvu nije od jučer. Moji se time bave još od pamtivijeka, a ja sam tu ljubav naslijedio – priča Đula, pokazujući brojne medalje koje je osvajao na raznim ocjenjivanjima, među kojima je zlato za graševinu s prošlogodišnjeg Baranja-festa, s kojega je kući donio i tri srebra – za chardonay, souvignon, te cabarnet frank. Vinogradi mu se prostiru na približno dva hektara, pa je češće u Budžaku nego u vlastitoj kući u Bilju.

– Sada, kad sam u nogometnoj mirovini, mogu se potpuno posvetiti vinogradarstvu – kaže Đula, “zalijevajući” pikantnu kulenovu seku zlatnim kapima graševine proizvedene u Budžaku – u Đulinu podrumu…

U turističkim vodama

Ubacuje se polako Đula i u turističke vode. Tako će njegov podrum za sve goste biti otvoren iduće nedjelje, tijekom karanačkog vašara. Budžak u Kamnecu će, dakle, biti istureni punkt vašara. Od središta Karanca, mjesta održavanja vašara, do Budžaka, stigne se za samo nekoliko minuta vožnje.

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps