Nova pravila od 1. srpnja

Od 1. srpnja 2013. počet će se uvoditi elektronske radne knjižice, u koje će se upisivati formalna i neformalna zanimanja i vještine. Na taj će se način, objasnio je ministar Mrsić, omogućiti građanima da lakše konkuriraju za različite poslove u zemlji i svijetu.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavljen je Zakon o kvalifikacijskom okviru, povodom njegova stupanja na snagu. Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović rekao je da je taj Zakon jedan od najvažnijih reformskih zakona u obrazovnoj politici Vlade kojim se na transparentan i razumljiv način uređuje sustav kvalifikacija i njihovo usklađivanje s potrebama tržišta rada.

“Hrvatski kvalifikacijski okvir stvara pretpostavku gdje ćemo jasno povezati obrazovanje i gospodarstvo i omogućiti da svi koji završavaju obrazovanje imaju znanja, vještine i kompetencije, koje će im osigurati kvalitetno radno mjesto od kojega će moći živjeti”, kazao je Jovanović.

Uvažavat će se i neformalno obrazovanje

Osim cjelovitih kvalifikacija zakon će uvažavati i one neformalne, otkrio je ministar.

“Ovaj zakon omogućuje prepoznavanje da neformalno i informalno učenje, nije potrebno pretvarati u formalne oblike učenja da bi se stečene kompetencije pojedinca vrednovale i priznavale. Npr. neformalno stečene kompetencije u stranom jeziku, tečajevi u školama stranih jezika ili informalno stečena znanja za rad na računalu radeći na radnom mjestu”, kazao je Jovanović.

e-radne knjižice

Ministar rada Mirando Mrsić rekao je da je stjecanje određenih znanja ključ naše konkurentnosti, a Hrvatski kvalifikacijski okvir je alat kojim će se obrazovanje lakše usmjeriti. Otkrio je da od 1. srpnja radne knjižice odlaze u povijest.

“U Zavodu za mirovinsko osiguranje se počinje voditi drugačija evidencija, dakle elektronska radna knjižica. U elektronske radne knjižice upisivat će se formalna i neformalna zanimanja i vještine. Dakle na taj način ćemo omogućiti da se lakše konkurira za različite poslove u zemlji i svijetu”, objasnio je ministar.

Bit će osnovano i Nacionalno vijeće za ljudske potencijale, koje će osnovati Sabor, a u njemu će biti socijalni partneri, predstavnici regija, ostala ministarstva, civilni sektor i akademska zajednica. Mrsić je naglasio da nam je nužan registar ljudskih potencijala.

Inače predstavljen je i portal HKO-a na kojemu će biti dostupne relevantne informacije o Hrvatskome kvalifikacijskom okviru, na adresi www.kvalifikacije.hr.

Izvor: Danas.net.hr

Website Apps