BARANJSKI VODOVOD NE USPIJEVA NAPLATITI DUG

Stanovnici Belog Manastira, posebice prigradskih naselja Šumarine, Branjinog Vrha i Šećerane, još se sjećaju lipnja 2010. godine, kada je nabujala Karašica prijetila izlijevanjem iz korita. Na nekim mjestima nasipi su čak i popustili, apelima za pomoć odazivali su se brojni mještani, a priskočila je i Hrvatska vojska. Na ugrožena mjesta dovezene su tone i tone pijeska, a i Baranjski vodovod angažirao je svoje djelatnike i mehanizaciju. Vodena bujica je, nakon nekoliko neprospavanih noći, ipak pobijeđena, ali Baranjski vodovod još uvijek ne može naplatiti potraživanja od Državne uprave za zaštitu i spašavanje, naručitelja radova i materijala (pijeska) na obrani od poplave, bez kojega bi prigradska naselja, vrlo vjerojatno, plivala, a posljedice bi se još sanirale.

– Ukupna vrijednost materijala i radova bila je 142.000 kuna, od čega nam je plaćeno 77.000 kuna. Preostali iznos još potražujemo, premda je PDV na ukupan iznos računa na vrijeme plaćen državi – žali se Robert Jankovics, predsjednik NO-a Baranjski vodovod, podsjećajući kako je neplaćeni dug bio tema svih od tada održanih sjednica NO-a, a o njemu se pričalo i na brojnim press-konferencijama.

– Sa žaljenjem moram konstatirati da smo ispali naivni jer smo se “u roku odmah”, u dobroj vjeri da će to netko platiti, odazvali pozivima iz gradske uprave i priskočili u pomoć, što bismo i sutra napravili – tvrdi, ističući kako je ovo pitanje ponovno aktualizirano zbog novih opasnosti koje prijete.

Sve potkrjepljuje tvrdnjom kako se u susjednoj Mađarskoj, iz koje Karašica dolazi u Baranju, brani na stotine kilometara riječnih nasipa te kako nije nerealno očekivati da će riječni plimni val doći do belomanastirskih prigradskih naselja i opet im zaprijetiti.

Informaciju o potraživanju potvrđuje i (sadašnji) direktor Baranjskog vodovoda Damir Paulić, naglašavajući kako je pijesak uredno plaćen Hidrogradnji, te podsjećajući kako je tvrtka tada angažirala i djelatnike, kojima je plaćen prekovremeni rad.

Novac iz fondova EU-a?

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, u vrijeme obrane od poplava i predsjednik Kriznog stožera, kaže kako su prošle godine, prema naputku čelnika DUZS-a, obnovili zahtjev za isplatu duga. “Prema informacijama koje imam, novac je trebao stići iz nekih fondova EU-a, ali je očito da nije”, kaže, ističući kako je teško očekivati isplatu sada, kada poplave prijete diljem Hrvatske. Dodaje da su kratkih rukava ostale i još neke veće tvrtke.

Ukupna vrijednost materijala i radova bila je 142 tisuće kuna, od čega je plaćeno 77 tisuća kuna

Glas Slavonije

Website Apps