GfK Centar za istraživanje tržišta u veljači 2013. godine proveo je istraživanje na reprezentativnom uzorku Internet korisnika (N=1200) u dobi od 14 do 65 godina. Pitanja su ovoga puta bila nešto “lakša” i opuštenija: koji su to tipični hrvatski proizvodi koje bi ispitanici ponijeli prijateljima u inozemstvo te što bi sa sobom ponijeli na pusti otok.

Najveći broj internet korisnika u Hrvatskoj (15%) smatra kulen i Bajaderu najtipičnijim hrvatskim proizvodima koje bi najradije odnijeli prijateljima ili rođacima u inozemstvo. Slijede Vegeta(12%), kravata(11%), boca domaćeg vina i maslinovo ulje (9%), licitarsko srce (8%), rakija (7%), pršut (6%) i paški sir (4%).

Što se regionalne pripadnosti ispitanika u anketi tiče, 45% Slavonaca smatra kulen tipičnim hrvatskim proizvodom, Zagrepčani preferiraju Bajaderu (21%), Ličani domaće vino (19%) i pršut (13%), dok je, očekivano, maslinovo ulje izbor broj jedan kod Istrijana (16%) i Dalmatinaca (14%).

Također očekivano, muški dio ispitanika “najhrvatskim” proizvodom proglasio je kulen (20%), dok su pripadnice ljepšeg spola odabrale Bajaderu (17%). Ispitanike se također pitalo što bi sa sobom ponijeli na pusti otok i tu je bilo zanimljivih odgovora. Najveći broj ispitanika (17%) odgovorio je pragmatično – nož/sjekiru ili neki drugi alat koji bi im bio koristan za život na pustom otoku.

Na drugom mjestu nalaze se knjiga i mobitel (13%), a vrlo blizu su i laptopi (8%). Činjenica da su mobiteli i laptopi zapravo beskorisni predmeti za život na pustom otoku jer tamo nema ni struje ni Interneta ispitanike očito nije previše impresionirala.

Oni koji još razmišljaju svojom glavom, a ne svojim “gadgetom” također su se opredijelili za vodu (9%), a isti pototak bi sa sobom ponio šibice ili upaljač. Žene bi na pusti otok najčešće ponijele knjigu (18%) i mobitel (17%), a muškarci nož (25%), dok oni stariji preferiraju knjigu (16%) i računalo (15%).

Od ostalih predmeta koje su ispitanici naveli da bi ponijeli sa sobom na pusti otok, tu su i radio, Biblija, pribor za pecanje, prekrivač, brod, slika voljenih osoba, krema za sunčanje, alkohol, cigarete te voljena osoba.

Osijek031.com

Website Apps