Ministar pravosuđa Orsat Miljenić opovrgnuo je interpretacije prema kojima će se uskoro početi naplaćivati uvid u zemljišne knjige. Ipak, neke bi se podatke moglo naplaćivati.

Građanima se neće naplaćivati elektronski uvid u zemljišne knjige, poručio je jučer ministar pravosuđa Orsat Miljenić, predstavljajući u Saboru konačni tekst izmjena Zakona o zemljišnim knjigama, kojega su u raspravi podržali svi saborski klubovi.

“Naravno da se neće nikad naplaćivati uvid jer vi morate imati javnu zemljišnu knjigu i ona je bitna, transparentna i svaki građanin mora moći vidjeti što je tamo”, istaknuo je ministar.

No, dodao je, mogućnost naplate predviđena je za podatke koji se dalje koriste za komercijalne svrhe.

Za predložene izmjene rekao je kako donose niz novih instituta, među kojima i uvođenje Visokog zemljišnog suda, kojima će se omogućiti brži i jednostavniji zemljišnoknjižni postupak, te ujednačiti sudska praksa u tom području.

Miljenić je istaknuo i kako nova zakonska rješenja predviđaju potpunu digitalizaciju zemljišnih knjiga i zemljišnoknjižnog poslovanja, odbacivši prigovore u javnosti kako elektronika nije sigurna kao knjiga. “Mi smo do sada i kod papirnatih podataka imali i uništenja zemljišnih knjiga zbog poplava, požara itd., potrebu obnove i tako. Znači, papir nije siguran, a elektronika će biti sigurnija nego što je papir sada. Dakle, tu se ne treba bojati”, poručio je.

Lakši pravni promet nekretninama

Draženko Pandek (SDP) ustvrdio je kako će zakonske izmjene omogućiti lakši pravni promet nekretninama te povećati pravnu sigurnost, kako za građane, tako i za gospodarstvo. Pozdravio je i digitalizaciju zemljišnih knjiga te u tom smislu i upis u zemljišne knjige elektroničkom ispravom, što će ubrzati cijeli postupak te ga učiniti transparentnim.

S tim se složila i Ana Lovrin (HDZ), označivši predložena rješenja kao daljnji napredak u cjelovitom sređivanju zemljišnog i katastarskog stanja, a time i u transparentnosti i brzini prometa nekretnina. “Došlo je vrijeme da knjige potpuno zamijenimo digitalnim podacima”, naglasila je Lovrin.

Isto misli i Igor Kolman (HNS), koji je istaknuo kako u njegovoj stranci imaju potpuno povjerenje u mogućnost da se elektronski sačuvani podaci zaista trajno i ozbiljno čuvaju. “U tom smislu nemamo nikakav osjećaj da su knjige od papira na bilo koji način bile bolje, ili sigurnije i trajnije rješenje, a dvostruko vođenje knjiga koje smo imali u zadnje vrijeme, dakle i papirnato i elektroničko je zaista potpuno jedna besmislena stvar”, rekao je.

I Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) ustvrdio je kako je digitalizacija zemljišnih knjiga jedna od najuspješnijih, najefikasnijih i najopipljivijih antikorupcijskih mjera. “Digitalizacijom zemljišnih knjiga odrezan je barem dio jednog kraka korupcijske hobotnice. I to je sasvim sigurno pohvalno i ohrabrujuće. Znači, može se. Može se ići naprijed”, poručio je.

Dnevnik.hr

Website Apps