POČELA SJETVA ŠEĆERNE REPE

Ratari se trude nadoknaditi propušteno

Konačno je krenulo. Gotovo i nema baranjskog seljaka koji tijekom jučerašnjeg dana nije bio na traktoru. Pritisnuli su ih rokovi pa će idućih dana iskoristiti sunčano vrijeme kako bi završili sjetvu šećerne repe i ostalih kultura, ali i obavili tretiranje odnosno prihranu.

– Dočekali smo sunce i predaha nema. Zahvaljujući kvalitetnoj zemlji, više od 200 litara kiše po četvornom metru nije nas u potpunosti zaustavilo, premda planirane i ugovorene količine šećerne repe neće biti posijane – priča Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda, objašnjavajući da će 30-ak posto površina na kojima je bila planirana sjetva šećerne repe biti posijano nekim drugim kulturama, najviše kukuruzom, jer do prve trećine svibnja, kada prolaze optimalni rokovi, vremena ima još dosta.

– Prema prvim procjenama u osječkoj šećerani završit će baranjska repa s približno 5.000 hektara, premda je ugovoreno bilo nešto više – tvrdi, dodajući kako slična priča vrijedi i za virovitičku, odnosno županjsku šećeranu, dakle još 5.000 hektara. Na žalost, nastavlja, prošli su rokovi za sjetvu nekih jarih usjeva, poput ječma i zobi, ali raduje ih prilično dobro stanje pšenice.

– Pšenica se dobro drži, iako u njoj ima dosta korova. No, velikom dijelu seljaka prioritetnija je sjetva šećerne repe, pa će u ”borbu” protiv korova u pšenici krenuti po završetku sjetve – ističe Pranjić, ponavljajući kako je pred baranjskim seljacima udarni tjedan, jer zbog kišnog razdoblja nisu mogli rasporediti posao (sjetva šećerne repe, kukuruza, suncokreta i soje, prihrana…), kao što to godinama čine.

Na ruku im idu i prognoze meteorologa. Prve kišne kapi mogle bi pasti tek tijekom vikenda, a do tada se s prognostičkih karti ”smije” sunce, uz poslijepodnevne temperature između 16 i 21 Celzijev stupanj. Jutra će biti nešto hladnija, od 5 do 12 Celzijevih stupnjeva.

Glas Slavonije

Website Apps