SVJETSKI je dan knjige i autorskih prava. Datum 23. travnja je simboličan – 1616. godine na taj je dan umro Miguel de Cervantes, a 1564. rođen je drugi književni velikan, William Shakespeare.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi sve, a osobito mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige donesena je na Općoj konferenciji u Parizu 1995. godine. Na Svjetski dan knjiga ispitali smo koliko se čita u Hrvatskoj.

“Čita se nedovoljno koliko bi se trebalo čitati. Čak možemo reći da je na neki način smanjen broj aktivnih korisnika knjižnice koji dolaze u knjižnicu, ali je povećan broj online korisnika. Što se tiče posudbe, čini mi se da i ona u posljednje vrijeme stagnira”, kaže voditeljica Knjižnica Vladimira Nazora Vesna Čabrić. Rekla je da se najviše posuđuju uspješnice, a u posljednje vrijeme porasla je i potražnja za knjigama o samopomoći.

Index.hr

Website Apps