SUBVENCIJE ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) građanima će u 12.172 kućanstva sa 31 milijun kuna sufinancirati ugradnju opreme za korištenje obnovljivih izvora energije te razdjelnika toplinske energije i radijatorskih termostatskih ventila, čija će ugradnja, prema trenutačnom prijedlogu zakona u proceduri, biti obvezna do kraja 2016. godine.

Od 50 ponuda jedinica lokalne i regionalne samouprave na natječaju ih je odabrano 47 u sklopu kojih je planirano sufinanciranje projekata za 2099 kućanstava. Vrijednost je investicija prema ovom natječaju 63,1 milijun kuna, od kojih će fond osigurati 40 posto, odnosno 23,8 milijuna kuna.

Glasnogovornica fonda Lidija Tošić kaže da je najveći interes za sufinanciranje ugradnje solarnih toplinskih kolektora (1511) i kotlova na biomasu (455) za pripremu potrošne tople vode i grijanje, a 95 se projekata odnosi na ugradnju fotonaponskih sustava s akumulatorima za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u kućanstvima. Također će se sufinancirati i 35 dizalica topline te tri vjetrogeneratora, piše Večernji list.

Nakon što fond do kraja travnja s općinama i gradovima potpiše ugovore o tome, potpisnici su u roku od 30 dana dužni raspisati i svoje natječaje na koje će se javljati građani. Krapinsko-zagorska županija već je i raspisala natječaj za građane, kaže L. Tošić. Odabrani korisnici po obiteljskoj kući ili pojedinom stanu u stambenoj zgradi po pojedinom će sustavu za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) moći dobiti do 12.000 kuna. Na natječaje koji će se raspisati mogu se javiti vlasnici obiteljskih kuća, a uime fizičkih osoba koje su suvlasnici višestambenih zgrada prijave podnose upravitelji zgrada ili ovlašteni predstavnici suvlasnika zgrade.

Tportal.hr

Website Apps