KONAČNO STIŽE DRŽAVNIH ŠEST MILIJUNA KUNA

Paralelno s nastavkom radova bit će uklanjani i nedostatci

Nevjerojatne četiri godine traje izgradnja belomanastirskog središnjeg trga, a prate ju (ne)potpisani sporazumi, ugovori, aneksi, sudske tužbe, “igre skrivača”… No ako je vjerovati gradonačelniku Ivanu Dobošu, grad će ovih dana konačno inkasirati šest milijuna kuna potrebnih za nastavak radova, četiri od Ministarstva regionalnog razvoja, a dva od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

– U ministarstvima se čekao rebalans proračuna, a nakon njega više nema nikakvih prepreka da nam novac konačno bude doznačen – kaže Doboš, naglašavajući da poziv u Zagreb očekuje za najviše desetak dana, nakon čega bi radovi mogli početi. Dodaje da će radnici darđanske Ekogradnje na teren izići nakon izbora, kako mu nastavak radova ne bi bio pripisivan kao izborna kampanja.

– Na svu sreću, javnu nabavu ne moramo raspisivati, jer je riječ o nastavku radova – objašnjava, naglašavajući da završetak obnove trga očekuje do kraja godine. Radit će se, nastavlja, sukladno s idejnim urbanističko-arhitektonskim rješenjem koje su izradile zagrebačke arhitektice i studentice Zrinka Grosek, Ivana Miloš, Ana Mrđa i Martina Paun, za što su nagrađene s 32.000 kuna.

– Paralelno s nastavkom radova bit će uklanjani nedostatci na završenom dijelu trga – kaže Doboš, napominjući da je najveći nedostatak fontana, koja je radila samo jedan dan. Za završetak radova i uklanjanje nedostataka, dodaje, spomenutih šest milijuna kuna neće biti dovoljno. Za još približno dva milijuna kuna posegnut će se u gradsku blagajnu.

– Dva milijuna državnih kuna već smo dobili, ali nismo htjeli početi radove, nego smo taj novac utrošili na obnovu prostorija dvaju KUD-ova te za izgradnju spomenika braniteljima, koji će uporabnu dozvolu dobiti nakon izbora – istriče Doboš.

Podsjetimo, obnova cijelog trga stoji približno 16 milijuna kuna, a pri raspisivanju natječaja za najbolje idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje tadašnji su gradski oci tražili određenu dozu provokativnosti te redefiniranje gradskog središta na svim njegovim razinama. Spomenute arhitektice i studentice isplanirale su niz sadržaja namijenjenih okupljanju, ugodnom boravku, priredbama i manifestacijama.

DOLAZI I PREMIJER?

S cijelom pričom oko četverogodišnje obnove središnjeg gradskog trga Doboš i suradnici upoznat će i premijera Zorana Milanovića, koji bi u ponedjeljak trebao doći u Beli Manastir. Njegov dolazak za sada je najavljen samo neslužbeno.

Za još približno 2 milijuna kuna posegnut će se u gradsku blagajnu

Glas Slavonije

Website Apps