U Hrvatskoj su jutros u 7 sati otvorena birališta na kojima nešto više od 3,7 milijuna birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine. Na oko 6.500  biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela – njih ukupno 9.576.

Do 11 sati na birališta je izašlo 13,55 posto birača.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin izjavio je kako je obrađeno 94% biračkih mjesta. Na prvom je mjestu Varaždinska županija s 15,5%, a slijede Dubrovačko-neretvanska s 15,1% te Osječko-baranjska s 15,06%. Od velikih gradova najviše birača izašlo je u Osijeku – 14,99%, slijede Zagreb s 13,57%, Split – 13,46% i Rijeka s 8,73%. Najviše je birača do 11 sati izašlo u Sisku – 15,76%, a i u Dubrovniku i Vukovaru izašlo ih je više od 15%.

Predsjednik DIP-a očekuje da će izlaznost premašiti 50 posto.
Podsjeća da je najveća izlaznost do 11 sati zabilježena na parlamentarnim izborima 2001. godine, dok je najniža bila na nedavnim izborima za Europski parlament (manje od 6%). Hrvatin je kazao i da nije bilo većih kršenja izborne šutnje. Većina se odnosi na elektroničke medije, blogove i slično.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije, te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati. U županijama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine više od pet posto stanovništva te u općinama i gradovima u kojima su zastupljeni s više od 15 posto, pripadnici nacionalnih manjina mogu birati i zamjenike lokalnih čelnika iz svojih redova.

DIP će izvijestiti javnost o odazivu birača do 11, odnosno 16 sati i tijeku izbora. Podaci o privremenim i trenutnim rezultatima lokalnih izbora iz DIP-a bit će dostupni na internetskim stranicama www.izbori.hr i u press-centru u zgradi Hrvatskog sabora. Izborno povjerenstvo grada Zagreba izvještavat će o odazivu birača do 11 i do 16 sati na svojim internetskim stranicama www.zgizbori.hr, a oko ponoći na  konferenciji za novinare objavit će prve privremene rezultate.

Hrt.hr

Previous Post
«
Website Apps