Ova je nedjelja dan za lokalne izbore. Birališta su otvorena u sedam sati.
3 758 638 građana koji danas mogu glasati za općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike te za županijska, gradska i općinska vijeća.
Četiri godine su prošle, vrijeme je da opet izaberemo lokalnu vlast. Sveukupno za funkcije u lokalnoj vlasti natječe 5 445 kandidacijskih lista i kandidata. Na izborima sudjeluju 104 političke stranke, 498 kandidacijskih lista grupa birača i 451 kandidat predložen od grupe birača. Ukupan broj kandidata je 56 560, a od toga je žena 28 posto.
Regularnost će, osim nadležnih tijela, pratiti i GONG, kaže Danijela Žagar.
“Radi postavljanja visokih demokratskih standarda, a u kontekstu brojnih pritisaka na birače, GONG će izborni dan promatrati uz pomoć educiranih promatrača, raspoređenih u 33 mobilna tima. Oni će tijekom dana GONG-u dojavljivati nepravilnosti uočene na biračkim mjestima. Također, pozivamo građane da se informiraju o izbornim procedurama i dojavljuju nepravilnosti”, poručila je Žagar.
 
Poslodavci moraju zaposlenicima omogućiti glasanje
Birališta se zatvaraju u 19 sati, a rezultate će gradska i županijska izborna povjerenstva objavljivati i dopunjavati kako budu pristizala. Potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić podsjeća poslodavce da svojim zaposlenicima danas moraju osigurati slobodno vrijeme za glasanje.
“Sukladno ustavnom pravu, poslodavci trebaju omogućiti svim svojim zaposlenicima, koji taj dan moraju raditi, da izađu na izbore i obave svoju građansku dužnost i pravo, odnosno da na izborima izraze svoju volju”, kaže Čufar Šarić.
Podsjetimo, članovi predstavničkih tijela biraju se proporcionalnim sustavom, a pravo na sudjelovanje u diobi mjesta u predstavničkom tijelu jedinice imaju liste koje na izborima dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača. Općinski načelnik, gradonačelnik, župan i gradonačelnik Grada Zagreba biraju se većinskim sustavom, a za pobjedu je potrebno osvojiti više od 50 posto glasova. Ako nitko nema taj postotak, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug izbora koji će se održati 2. lipnja.
Website Apps