Humanitarna akcija ‘Za zdrav život malih’ u kojoj će osječki biciklisti i motoristi, zajedno s ostalim biciklistima i motoristima Slavonije i Baranje, odvoziti rutu od 500 kilometara za 24 sata održat će se 1. i 2. lipnja u organizaciji MK Kune, sekcije motociklista Udruge ratnih veterana ‘Kune’, u suradnji s Odjelom za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske, Obiteljskim centrom Osječko-baranjske županije, građanskom inicijativom ‘Veliki za Male’ i osječkim biciklistima.

Humanitarna akcija za KBC Osijek, odjel Dječja pedijatrija projekt je kojim se prikuplja opreme za novorođenčad i djecu na pedijatriji (benkice, odjeća , dude, bočice, plahte, kreme), edukacijski i zabavni materijal za djecu, sredstva za adaptaciju prostorija i slično.  Također se ovom akcijom promovira biciklizam kao zdravi način život, te sigurnost prometa na cestama (sigurnosna oprema za bicikliste i motoriste, vožnja u skupini, poštivanje prometnih propisa itd.)

Biciklisti i motoristi 1. lipnja u 9,30 sati  kreću s Trga Ante Starčevića u Osijeku, a na svojoj ruti prolaze kroz većinu slavonskih gradova (Našica, Slatina, Virovitica, Daruvar, Kutina, Nova Gradiška, Požega, Slavonski Brod, Đakovo, Vinkovci, Vukovar).  U gradovima Virovitici i Kutini Obiteljski centar organizira radionicu na temu projekta ‘Za zdrav život mladih’ kojom se želi podići svijest najmlađih za međusobno pomaganje, humanitarnu aktivnost, poštivanje sigurnosnih pravila i propisa vezano uz promet, te življenja zdravog života uz prehranu i sport. Povratak biciklista i motorista očekuje se 2. lipnja između 12 i 14 sati na mjestu polaska, Trgu Ante Starčevića u Osijeku.

Humanitarnom akcija ujedno se želi svim sudionicima u prometu podići svijest i ukazati na ranjivosti ove dvije skupine, biciklista i motorista, te su samim time na vožnji obvezna stroga pravila iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Partneri projekta:

  • Županija Osječko baranjska
  • Grad Osijek
  • Odjel prevencije PU osječko baranjske
  • Obiteljski centar
  • Crveni križ
  • Vodovod Osijek
  • Moto klubovi Slavonije
  • Građanska inicijativa ‘Veliki za Male’


Organizatori i partneri humanitarne akcije ‘Za zdrav život malih’ pozivaju sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti, neka se priključe akciji donacijama:

–          opreme za novorođenčad i djecu
(benkice, pidžame, odjeća, pelene, posteljina, ručnici, higijenske potrepštine)

–          edukacijskog i zabavnog materijala
(crtići, dječjim filmovima, slikovnice, bojanke, društvene igre, igračke)

–          tehničke opreme
(televizori, DVD playeri, DVBT reciveri, sobne antene)

–          sredstava za adaptaciju prostorija

(male stolice i stolovi, strunjače, boje za zidove, glet masa, akrile boje za oslikavanje bolničkih zidova)

Također, pozivaju se svi moto klubovi Slavonije i Baranje, te svi biciklisti na sudjelovanje u ovoj humanitarnoj akciji.

Donacije se mogu donijeti u vremenu ispraćaja biciklista i motociklista, 1. lipnja od 9 do 11 sati i dan kasnije kada se očekuje njihov povratak, 2. lipnja od 12 do 14 sati, na štand koji će biti postavljen na Trgu Ante Starčevića. Također, zainteresirani građani mogu kontaktirati organizatore kako bi donacije dostavili u drugom terminu. Nakon završetka prikupljanja donacija planira se bojanje i oslikavanje zidove s likovima iz crtića.

O ideji nastanka akcije ‘Za zdrav život malih’

Ideja je krenula od grupe osječkih biciklista rekreativaca koji su ujedno i osnivači te koordinatori građanske inicijative ‘Veliki za Male’, a ubrzo su humanitarne akcije počeli provoditi  zajedno s  članovima Moto klub Kune.  „Do sada smo prikupili nekoliko vreća odjeće za najmanje, oko 5 televizora, DVD-a, recivera, a u akciji sudjeluju i Grad Osijek te Osječko – baranjska županija. I neke tvrtke su pristale sudjelovati, ali i gradovi te mjesta kroz koje ćemo prolaziti. U Virovitici i Kutini će biti organizirane radionice za djecu koja će nam pripremiti svojevrstan doček.“ kaže predsjednik MK Kune Božidar Vrselja. Ideja je na Odjelu pedijatrije odlično prihvaćena jer im svega nedostaje. Onjde je dnevno 100 do 150 bolesne djece.

 

Website Apps