Od 5. lipnja kreće generalni  štrajk u Hrvatskoj zbog čega bi sustav mogao biti u blokadi! Najavili su to sindikati na današnjoj press konferenciji. Na referendumu većina sindikalnog članstva podržala je blokadu Hrvatske. Jedanaest sindikata najavilo je danas da će u štrajk stupiti ako se u sljedećih pet dana ne postigne dogovor s Vladom.

Ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med., obratit će se medijima  u 13:30 sati povodom najavljenog štrajka sindikata državnih i javnih službi.

Vraćanje božićnica, regresa i koeficijenata kad dođu bolja i gospodarski stabilnija vremena – uvjet je sindikata da ne izlaze na ulice i ne idu u blokadu sustava. Drugi socijalni partner, onaj iz Vlade, na to ne pristaje zbog čega je ovakav potez neizbježan, kaže Vilim Ribić iz Matice sindikata koji opći štrajk najavljuje za iduću srijedu. Ne prođe li ovaj vapaj sindikata, već početkom idućeg tjedna dogovorit će modalitete štrajka do ispunjenja zahtjeva, pa potom i blokade cjelokupnog sustava javnih i državnih službi.

“Pokušavali su nas podijeliti i posvađati, samo da bi sebi kupili vrijeme, ali nisu u tome uspjeli. Kolateralne teškoće sukoba između sidikata i Vlade past će na leđa dijela građana i zato mi nismo sretni i ovaj štrajk je teška mjera i ograničene je snage. Sve probleme koje imamo mi, imaju i naši članovi”, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić.

Predstavnici sindikata jučer se nisu uspjeli ništa dogovoriti s predstavnicima Vlade koja je ustrajna u politici rezanja plaća, osim da će se pristupiti pregovorima o sklapanju Sporazuma o očuvanju materijalnog i socijalnog položaja zaposlenika u državnim i javnim službama. Vlada očekuje da će se u pregovore uključiti i sindikati koji su najavili socijalni spor. No, s obzirom da su najavili blokadu, čini se da niti od pregovora neće biti ništa.

Index.hr

Website Apps