NOVA GLAVOBOLJA ZA GRAĐANE

Ministarstvo graditeljstva otvorilo je javnu raspravu do 20. lipnja o prijedlogu novog Zakona o gradnji i građevinskoj inspekciji, kojim se npr. predviđaju kazne za one vlasnike koji nisu izradili fasadu kuća.

Ako ovaj prijedlog zakona prođe, vlasnik kuće će imati pet godina od početka gradnje da završi fasadu ili mu prijete novčane kazne u iznosu od 3.000 kuna “koje komunalni redar izriče rješenjem u istom iznosu jednom mjesečno do izvršenja rješenja”, prenosi Dnevnik.hr. Dakle, kazne se neće dobivati jednokratno, nego svaki mjesec, sve dok vlasnik kuće ne ispuni zahtjev da dovrši fasadu.

Također, prema prijedlogu zakona, od dobivanja građevinske dozvole do početka gradnje trebalo bi proći maksimalno tri godine, odnosno od dobivanja građevinske dozvole do dovršenja fasade ukupno može proći osam godina i ni dana više. U Ministarstvu graditeljstva kažu da su fasade u nacrtu zakona dobile na važnosti zbog energetske uštede, ali i estetskog uređenja prostora.

Još važnije, ovaj prijedlog Zakona odnosit će se na novu gradnju, a za stare građevine bez fasade uredba će biti donesena naknadno.

Danas.net.hr

Website Apps