Mnogi su proizvodni i administrativni poslovi diljem svijeta posljednjih godina eliminirani zahvaljujući tehnologiji, te se na tržištu javlja potreba za zaposlenicima koji posjeduju drugačija znanja.

Riječ je o tzv. ‘poslovima budućnosti’, a debata još traje o tome hoće li ti poslovi budućnosti zahtijevati visoko obrazovane kadrove – kako se često tvrdi – ili ‘šljakere’, piše suradnik američkog Forbesa.

Najbrže rastući sektori


Naime, ako se pogledaju projekcije američkog zavoda za zapošljavanje, lista najbrže rastućih poslova u SAD-u ne zahtijeva diplomu. Ona, naprotiv, pokazuje ono o čemu se već dugo piše: da su najbrže rastući sektori zdravstvena njega i servisne usluge (pri tom se ne misli na servisiranje kompjutera). Najviše poslova koji će rasti do 2020. godine odnosi se na kućne zdravstvene njegovatelje, zatim biomedicinske inženjere, a potom keramičare, zidare, parketare, armirače, vodoinstalatere itd…

“Poanta je: poslovi budućnosti su ‘niske vještine’ ako definirate ‘niskim vještinama’ sve što ne zahtijeva fakultet. Biti dobar stolar ili dobra medicinska tajnica zahtijevaju pravu pamet (pravu, ne samo naučenu iz knjiga), težak rad i predanost”, navodi Forbesov suradnik pa predlaže da se u budućnosti redefinira koji poslovi zahtijevaju fakultetsko obrazovanje – kao naprimjer medicinski tehničari koji rade na nekim dijagnostičkim aparatima.

Prekvalificirani i preusavršeni

U tom je smislu važno napomenuti podatke ankete koje je objavio Glas Amerike, da iako je nezaposlenost među Amerikancima s diplomama niska, četvero od svakih deset mladih s diplomama je prekvalificirano i preusavršeno za poslove koje zapravo obavljaju. Razočarani su jer ti poslovi, kao npr. u maloprodaji, ne donose primanja kojima su se nadali.

Glas Amerike navodi i da američke škole muku muče kako bi išle u korak s potražnjom za novim vještinama potrebnima za tehničke profesije koje nisu ni postojale do prije nekoliko godina.

“Samo u zadnjih pet godina nastale su nove karijere na područjima poput zdravstvene informacijske tehnologije, cyber sigurnosti, geoprostornih sustava… područjima koja prije deset godina nisu niti postojala. Pripremiti nekoga za posao koji još ne postoji prilično je teško”, komentirao je predsjednik Northern Virginia Community Collegea Robert Templin.
M.P./Forbes/VOA
11.05.2013

Website Apps