RIJEKA DOBILA ISLAMSKI CENTAR

4. svibnja 2013.

‘Muslimani Rijeke i Primorsko-goranske županije ispunili su svoj četrdesetogodišnji san’, tim je riječima imam Riječki Hajrudin Mujkanović u subotu započeo svečanost otvorenja Islamskog centra Rijeka.

Svečano otvorenje okupilo je oko 20.000 vjernika i uzvanika, brojne crkvene i državne dostojanstvenike, te hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem koji je u svom obraćanju istaknuo opredijeljenost Hrvatske kao multikulturalne zemlje u kojoj se poštuju vjerske slobode i u kojoj su pripadnici islamske vjeroispovjesti pokazali kako se može živjeti zajedno u povjerenju i vjeri u budućnost.

“Poštovani članovi vodstva islamske zajednice u Hrvatskoj, vjerski službenici i dragi vjernici, danas je veliki dan za sve vas. Dobili ste dom za molitvu i obavljanje vjerskih obreda. Dobili ste i svoj drugi dom za obiteljsko i prijateljsko druženje, čestitam vam na ovom prekrasnom zdanju koje će zauvijek simbolizirati duhovnost islamske tradicije, ljepotu koja čuva ovo umjetničko djelo i dobrotu koju će dijeliti ljudi koji se budu ovdje okupljali. Hvala vam i sretno”, istaknuo je Josipović.

‘Hrvatska je zrelo društvo’

Nazočnima se obratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. “Danas odavde iz Rijeke Republika Hrvatska u svijet šalje poruku ljudima u Europi, islamskom svijetu, da svima njima podjednako pripadaju i istok i zapad. Hrvatska je zrelo društvo, otvoreno za sve svoje građane i sve vjerske skupine i zbog toga je zaslužila svoje mjesto u srcima svih nas”, rekao je Husein ef. Kavazović.

Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren je iskazao divljenje prema “izuzetnom arhitektonskom djelu”, te istaknuo kako otvorenje Islamskog centra Rijeka pokazuje multikulturalni duh koji je jedan od temeljnih vrijednosti na kojima je Europska unija izgrađena.

Glavni donator – Katar

Podsjetimo, Islamski centar u Rijeci je realiziran prema idejnom rješenju pokojnog akademskog kipara Dušana Džamonje i projektu arhitekata zagrebačkog ADB-a Branka Vučinovića i Darka Vlahovića. Temeljni kamen položen je 3. listopada 2009. godine, a gradnja je počela u ožujku 2010. godine. Cijeli je projekt koštao 76 milijuna kuna, a uz donatore muslimane iz Hrvatske, glavni je donator država Katar, zbog čega u znak zahvalnosti kongresna dvorana Centra nosi ime katarskog emira Hamada Bin Khalifa Al-Thanija. Minaret je visok 23 metra, a molitveni dio džamije može primiti do 1400 vjernika, piše Jutarnji list.

M.P./MediaServis/Jutarnji list
04.05.2013.
Website Apps