Na Dunavu kod Batine sutra je moguće proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava koja bi mogla potrajati najmanje od sedam do deset dana, izvijestio je danas osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda.

Zamjenik rukovoditelja Centra obrane od poplava ovog VGO-a Damir Haničar rekao je kako je Dunav uzvodno premašio rekordne razine vodostaja, a očekuje se da će ih premašiti i u Budimpešti. Kod Batine se očekuje značajan porast, koji bi do sljedeće subote, mogao uzrokovati maksimalni vodostaj od 785 centimetara, što bi bio jedan od rekorda otkako se mjeri vodostaj.  Napomenuo je kako se vrhunac vodostaja na Dravi kod Osijeka očekuje 16. ili 17. lipnja, jer Dunav zbog svoje veličine, neće moći primiti vodu iz Drave, ali ne vjeruje da će biti više od 500 cm, što bi bilo na granici izvanrednih mjera obrane od poplava.

Voditelj branjenog područja sliva Drave i Dunava Dario Rukavina kazao je kako će se, nakon osiguravanja nasipa kod Batine, danas ojačati mali nasip na ušću Karašice u Dunav u duljini od oko 500 metara.  U Hrvatskim vodama napominju kako se uz Dunav do Osijeka nalazi oko 50 kilometara nasipa, a da bi se s oko 300 tisuća vreća s pijeskom, koje će biti pripremljene, mogao izgraditi nasip, s dva reda vreća, duljine pet kilometara i visine jednog metra. Na današnjoj konferenciji za novinare osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak, načelnik Stožera zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije, izvijestio je da su obavljene sve pripreme sustava zaštite i spašavanja za nadolazeći vodeli val na Dunavu. Dodao je kako nema razloga za paniku, niti za stanovnike jer je sve spremno i u slučaju najcrnje varijante. U pripremi je punjenje 350 000 vreća s pijeskom koje će biti podijeljene na terenu, rekao je Kraljičak.

Radio Baranja

Website Apps