Telekomunikacijski regulator Hakom naredio je HT-u, Vipnetu i Tele2 da u idućih godinu i pol dana veleprodajnu cijenu mobilnih razgovora smanje za tri puta, doznaje Poslovni dnevnik. Stručnjaci iz branše upozoravaju na to da bi mogla donijeti jedan od najvećih valova sniženja mobilnih usluga dosad. Procjenjuje se da će zbog nižih veleprodajnih cijena, usklađenih s onima u EU, ponajprije HT i Vipnet ostati bez nekoliko stotina milijuna kuna prihoda godišnje, piše Poslovni.

U odluci Hakoma stoji da će veleprodajna cijena mobilnih razgovora sa 19,5 lipa po minuti pasti 1. srpnja na 19,3 lp/min. Zatim će od početka iduće godine pasti na 12,8 lp/min, da bi od 1. siječnja 2015. pala na 6,3 lp/min. Ovoj odluci prethodila je burna javna rasprava u kojoj su se sukobili novi igrači Tele2, Optima telekom, Metronet i H1 telekom s jedne strane i HT i Vipnet s druge. Dva najveća operatera načelno su podržala Hakomovu inicijativu, ali uz ogradu da bi prilagodba novim cijenama trebala trajati barem dvostruko dulje.

Vipnet je savjetovao da rok bude tri godine. Odluku Hakoma očekivali su zbog usklađivanja s EU regulativom, ali napominju da će to loše utjecati na njihovo poslovanje, jer dolazi istodobno kad i nova regulativa za roaming. HT je predložio da veleprodajna cijena do 2016. ne padne za više od 50% i da se tek onda odredi koliko bi trebala pasti dalje. Svi ostali operateri prozvali su Hakom da ide na ruku HT-u i Vipnetu ostavivši im predugo vrijeme za usklađivanje cijena, čime financijski trpe svi njihovi konkurenti, ali i korisnici.

Hrt.hr

Website Apps