Novi virus kruži Facebook-om

21. lipnja 2013.

Sigurnosni stručnjaci Avasta upozoravaju na novi malware koji kruži mailovima kako bi se preuzelo vaše računalo

Ako vam stigne mail u kojem piše „Hey (vaše ime) your Facebook account has been closed” ili „Hi (vaše ime) your Facebook account is blocked!”, slobodno ga odmah obrišite jer se radi o pokušaju zaraze vašeg računala virusom.

Ovakva poruka je definitivno motivirajuća za daljnje čitanje, pa slijede instrukcije što trebate napraviti kako bi povratili svoj profil. Pokretanjem prilog e-mailu aktivira se programčić koji će vam vrlo brzo izbaciti veselu poruku „Your Facebook connection is now secured! Thank you for your support!”.

No, u tom je trenutku vaše računalo već zaraženo i počinje raditi ono za što je namijenjen prilog mailu, a to je generiranje prometa prema određenim internet stranicama.

To može biti korisno za njih, jer su dobili besplatan promet i veću posjetu, no s druge strane vaše računalo može biti iskorišteno i za DDoS napade, tako da ćete zapravo postati suučesnik u rušenju internet stranica.

Stoga, ako ste baš sumnjičavi, prvo otvorite svoj Facebook profil, pa ako je stvarno blokiran, slijedite upute Facebooka na webu, a ne iz maila.

Metro-portal.hr

Website Apps