Do kraja lipnja traje savjetovanje o Nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka prijedloga Zakona o povremenim i privremenim poslovima, objavljenog na stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kojim bi se pokušalo stati na kraj visokoj nezaposlenosti.

Po tom nacrtu, uveli bi se vaučeri kakvi već postoje za sezonske radnike u poljoprivredi, a kojima poslodavac ‘kupuje’ staž i socijalno za sezonce, te bi se taj sustav primijenio na daleko širi krug radno-sposobnog stanovništva. Vaučeri bi se tako uveli za cijeli niz takozvanih malih poslova, odnosno poslova male gospodarske vrijednosti. Iako popis tih poslova još nije poznat, pretpostavlja se da će obuhvatiti primjerice kućanske poslove poput glačanja ili čišćenja, pa moguće i instrukcije učenicima i studentima, kao i sitne kućanske popravke koje majstori najčešće obavljaju ‘u fušu’, pišeNovi list.

U Sloveniji ovaj model nije prošao

Cilj ovog zakona je riješiti problem visoke nezaposlenosti mladih, kao i dugotrajne nezaposlenosti i nezaposlenosti starije radne snage, ali i smanjiti udio sive ekonomije. No, nova zakonska rješenja zasigurno će izazvati velike polemike među socijalnim partnerima, ponajprije zbog činjenice da bi ozakonjenje poslova male vrijednosti naizgled rješilo problem nezaposlenosti, ali i stvorilo značajnu kategoriju potplaćenih radnika. Naime, takvo rješavanje problema podsjeća na projekt takozvanog ‘malo dela’ koji u susjednoj Sloveniji nije prošao.

U Njemačkoj su pak takozvani mali poslovi, primjerice, izazvali velike polemike jer su s jedne strane smanjili nezaposlenost, a na drugoj strani povećali socijalne razlike, odnosno stvorili grupaciju radnika koji rade, ali ne zarađuju dovoljno da bi podmirili sve potrebe.

Danas.net.hr

Website Apps