Vodostaj Dunava kod Batine dosegnuo je gotovo 700 centimetara, a voda raste nešto više od centimetra po satu. Jučer su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Drava kod Osijeka je za posljednjih devet sati porasla 15 centimetara i iznosi 378 centimetara. Zbog vrlo visokog vodostaja Kopački je rit zatvoren za posjetitelje.

Vodostaj Dunava kod Batine premašio je 650 centimetara, trenutno iznosi 696 centimetra što znači da su uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava. Vrh vodenoga vala u Hrvatsku stiže za vikend Prema procjenama Hrvatskih voda, bit će to dosad drugi po veličini vodeni val koji je pogodio našu zemlju. Očekuje se, naime kod Batine oko 780 centimetara, 30 centimetara više nego prije 7 godina, a 1965. u vrijeme velikih poplava bio je čak 795.
No tada Baranja nije imala nasipa, danas je brani 100 kilometara utvrde, kojoj ništa ne može ni 8 metara vode. Ipak, bit će ovo za nasipe pravi ispit izdržljivosti jer će se visok vodostaj zadržati puna dva tjedna. U svim gradovima i selima uz Dunav svi su na nogama. U Budimpešti bi maksimalni vodostaj trebao biti u ponedjeljak navečer, pa vrh vodnog vala u Batini očekujemo u petak, rekao je voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ. Dodao je kako se, po sadašnjim prognozama, očekuje da će razina vode u tome trenutku iznositi oko 780 centimetara.
Sve nadležne službe su 24 sata na terenu. Najvažnije je da nasipi izdrže, stoga policija kontrolira i sprečava svako prometovanje ili šetnju kako se ne bi stvarao dodatni pritisak. Još se uvijek svi nadaju kako će dio vode koja stiže iz Europe upiti poplavno područje u Mađarskoj i Kopački rit, no u Hrvatskim vodama kažu kako je to ipak malo vjerojatno, jer je rit od siječnja pun vode, pa je vodostaj isti kao i na  Dunavu. Polako raste i Drava, što jeuobičajeno, jer se zbog porasta Dunava ne može uliti pa usporava. Zbog proglašenja izvanrednih mjera zaštite od poplave na Dunavu i mogućeg proglašenja izvanrednog stanja zbog očekivanog vrlo visokog vodnog vala, Kopački se rit zatvara za posjetitelje, priopćeno je iz uprave Parka prirode.
Prema riječima direktora Hrvatskih voda za donju Dravu i Dunav Siniše Kukića, u Vukovaru je detektirano pet lokacija koje će se braniti nasipom, a u konačnici zečji nasipi trebali bi se protezati na oko 300 metara.
Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo uputio je javni poziv svim radno sposobnim građanima i članovima udruga da se dragovoljno stave na raspolaganje timu Hrvatskih voda i stožeru za zaštitu i spašavanje grada Vukovara. Vreće s pijeskom danas će se puniti i u Vukovaru i gradit će se nasip na pet najkritičnijih mjesta.
Novih sto pripadnika Oružanih snaga RH, bit će upućeno u Vukovar na područje ugroženo poplavama temeljem naloga ministra obrane Ante Kotromanovića te zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Radi se o pripadnicima Gardijske oklopno mehanizirane brigade, Hrvatske kopnene vojske koji će pružiti pomoć Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u preventivnoj pripremi za nadolazeći vodeni val rijeke Dunav.
Sto pripadnika Oružanih snaga već se nalazi u Nemetinu kod Osijeka. Daljnji angažman pripadnika OS RH na terenu ovisit će o procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Raste i Drava tako da su u nedjelju za Dravu kod Osijek proglašene redovne mjere obrane od poplava. Trenutačni vodostaj iznosi 378 centimetara i rijeka se počela izlijevati na lijevu obalu, no nema opasnosti za naselja Tvrđavicu i Podravlje. Kako procjenjuju u Hrvatskim vodama vodostaj bi za vikend mogao dosegnuti 505 centimetara, što je drugi vodostaj u povijesti, odmah iza rekordnog 1965. godine kada su izmjerena 544 centimetra. Sve je pod kontolom rekao je predsjednik kriznog stožera za obranu od poplava Vladimir Šišljagić koji je zajedno s članovima stožera obišao najugroženija područja u Baranji, a danas vikend naselje Karašica kod Petrijevaca i pristanište u Aljmašu.

 

Radio Osijek

Website Apps