25.lipnja 2013. u prigodi Dana državnosti RH, predsjednik Ivo Josipović je na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu uručio državna odličja i priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama, kulturnim institucijama i nevladinim organizacijama.

Najveće državno priznanje – Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Udruzi za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek za izniman doprinos u višegodišnjem promicanju i zaštiti prirode i okoliša na prostoru Srednjeg Podunavlja.

U osamnaest godina rada Zeleni Osijek realizirao je više od četrdeset edukativnih projekata i niz volonterskih akcija u svrhu razvijanja ekološke svijesti i promicanja održivog  korištenja zaštićenih i vrijednih prirodnih područja i upravljanja njima te poticanja korištenja obnovljivih izvora energije. Udruga je svojim aktivnim djelovanjem na području zaštite prirode i okoliša izravno ili neizravno utjecala na mnoge pozitivne promjene poput UNESCO-va proglašenja Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i pustare Zlatna Greda kulturnim dobrom RH, te promjene zakonodavnih okvira vezanih za zaštitu prirode i okoliša, podizanje svijesti stanovništva o mnogim ekološkim temama poput gospodarenja otpadom i prirodnim resursima, zdravog načina života te općenito održivog razvoja.

 

Website Apps