LOŠE STANJE VOZNOG PARKA VATROGASNE ZAJEDNICE BARANJE

Vozila kojima raspolažu dobrovoljna vatrogasna društva na području pod ingerencijom Vatrogasne zajednice Baranje nisu baš u najboljem stanju. Kako ističu, većina ih je davno punoljetna.

– Prosječna starost naših vozila je 30 godina – kažu u VZ-u, naglašavajući da ih to ne sprječava u obavljanju redovitih vatrogasnih zadaća, ali se njihove godine osjete na budžetu, kako DVD-ova tako i zajednice.

– Vozila se često kvare, dijelova ili nema, ili su skupi, a sve je manje i mehaničara koji se bave popravcima starih kamiona – tvrde vatrogasci.

Do sada nisu imali mnogo primjera da je kvar na vozilu bio uzrok sporijoj intervenciji. Izdvajaju slučaj od proteklog vikenda kada se u vožnji, na županijskoj cesti u blizini graničnog prijelaza Batina, zapalio kamion u vlasništvu tvrtke Ricardo. Dežurna ekipa DVD-a Batina na vrijeme je izišla na teren, ali je tek tada konstatirala kvar na crpki. No na lice mjesta prilično su brzo stigli belomanastirski profesionalni vatrogasci i ugasili požar na kamionu. Ni vozni park belomanastirskog JPVP-a nije mnogo mlađi od DVD-ova. I on je davno punoljetan. U posljednje vrijeme ”obnovili” su ga 20 godina starim autoljestvama, jedno su vozilo kupili iz programa Vlade RH a jedno dobili. U VZ-u očekuju da većih problema u budućoj žetvi ne bi trebalo biti. Izdana je zapovijed svim DVD-ovima o uvođenju žetvenih dežurstava te naputak o organiziranju monitoringa na terenu.

Glas Slavonije

Website Apps