KOMUNALNA TVRTKA PRED PONOROM

AKTULANI DIREKTOR DAMIR PAULIĆ OPTUŽUJE PRETHODNIKA ZVONKA VLAHEKA

Premda je prošla poslovna godina završena s više od pola milijuna kuna dobiti, a zahvaljujući dobrom radu i rezultatima, tvrtka je svrstana na drugo mjesto po poslovnom značenju u Baranji, nad Baranjskim vodovodom nadvilo se dva milijuna kuna teško opterećenje.

Riječ je o zateznim kamatama zbog kašnjenja u plaćanju i sudskoj tužbi zbog razlike u cijeni koju je podnio Osijek-Koteks. Sporan je ugovor iz 2009. godine koji se odnosi na izgradnju kanalizacije Kneževi Vinogradi. Belomanastirska će tvrtka sigurno završiti na sudu i, premda je nezahvalno prejudicirati, najvjerojatnije biti prisiljena platiti 600-tinjak tisuća kuna zateznih kamata, isto toliki iznos razlike u cijeni i sudske troškove.

– Ugovor je sastavljen bez ikakvih jamstava i obrambenih mehanizama – tvrdi direktor Damir Paulić, prozivajući zbog toga svog prethodnika, Zvonka Vlaheka, za kojeg tvrdi da je s dobavljačem Osijek-Koteksom, ugovor potpisao bez provedbe javnog natječaja i uz prijevaru tadašnjeg NO-a Baranjskog vodovoda.

– Na sjednici NO-a iznesene su lažne činjenice o postupcima sklapanja ugovora u smislu da je postupak javne nabave, kojeg nije bilo, proveden, čime su članovi NO-a bili izmanipulirani – objašnjava Paulić, potkrjepljujući svoje tvrdnje dodatnom revizijom poslovne dokumentacije, kojom je utvrđeno da je riječ o vrlo štetnom ugovoru iz 2009. godine, čime je Baranjski vodovod doveden pred financijski ponor.

– Baranjski vodovod je zbog zaštite podnio kaznenu prijavu, bez obzira na to je li riječ o nekompetentnosti i nestručnosti tadašnjeg direktora u sastavljanju i provedbi ugovora ili nekim drugim određenjima. Dovedeni smo u nezavidnu situaciju koja nalaže promptno reagiranje kako bi se zaštitili interesi tvrtke koja je danas primjer transparentnog i uspješnog poslovanja s najvišim stupnjem javne odgovornosti. Poduzet ćemo sve aktivnosti radi zaštite svojih interesa – poručuje Paulić, podvlačeći kako je Baranjski vodovod gradska tvrtka, pa je dužan o problemima izvijestiti javnost. Dodaje kako mu je osnovni cilj zaštititi radnike i članove njihovih obitelji, jer će u slučaju izgubljenog spora biti upitno daljnje uspješno poslovanje.

GRAD NIJE BIO JAMAC

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš ističe kako u to vrijeme nije imao ingerencije nad Baranjskim vodovodom, nego je to imalo Gradsko vijeće. Sjeća se kako su u nekoliko navrata razmatrali neregulirane obveze prema Osijek-Koteksu, a koje su, prema njegovu mišljenju, neosporne. Na upit hoće li se u slučaju izgubljenog sudskog spora posegnuti u gradsku blagajnu, Doboš navodi kako grad nije bio nikakav jamac.

Politički pritisak?

Zvonko Vlahek, trenutačno referent u vodovodu, demantira Paulića. Tvrdi da je postupak nabave proveden sukladno zakonu i pita se bi li Hrvatske vode plaćale situacije da se radilo nešto nelegalno. Postupak direktora vodovoda pripisuje političkom pritisku i njegovoj nečistoj savjesti. ”Čudno je da je baš sada, nakon izbora i u vrijeme konstituiranja Gradskog vijeća, cijela priča postala zanimljiva” kaže Vlahek, objašnjavajući kako, nakon izbornog poraza HDZ-a, Paulić misli da će izgubiti direktorsku fotelju, o čemu bruje i gradski kuloari, pa ”puše na hladno” i traži alibi. No, nastavlja, u vrijeme slaganja postizbornih kockica, osobno nije izrazio želju za eventualnim povratkom na direktorsko mjesto, a što će odlučiti Skupština Baranjskog vodovoda – ne zna. O svemu je obavijestio svog odvjetnika.

NAJVJEROJATNIJE ĆE PLATITI 600-TINJAK TISUĆA KUNA KAMATA, ISTO TOLIKI IZNOS RAZLIKE U CIJENI I SUDSKE TROŠKOVE

Tvrtka je svrstana na drugo mjesto po poslovnom značenju u Baranji

Website Apps