S prvim danom članstva u Europskoj uniji stiže nam i novi Zakon o porezu na dodanu vrijednost. Najveće promjene vezane su uz poduzetnike na zajedničkom europskom tržištu.

Implementacija EU direktiva donosi im pravnu sigurnost, jer presude Europskog suda pravde postaju obvezujuće. Također dobivaju nove porezne prijave i PDV identifikacijski broj, a zakonom se uvode i nove kategorije poreznih obveznika. Sve to zbog ukidanja carinskih i fiskalnih granica s 27 ostalih članica EU, pojašnjava ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

“Znači slobodan protok roba i usluge, nema više carinskih formalnosti, nema plaćanja uvoza i uvoznih davanja, iskazivanja obveze kao obračunske kategorije. Carinski postupci zamjenjuju se prijavama o isporukama na području EU. Znači, bivši izvoz sada je isporuka dobara u zemlje EU. Bivši uvoz znači stjecanje dobara unutar EU. A učinak svega toga je povećana likvidnost poreznih obveznika, olakšano financiranje poslovanja i primjena brojnih pravila o mjestu oporezivanja”, pojasnila je ravnateljica Porezne uprave.

Index.hr

Website Apps