Vozači koji putuju u BiH su zbunjeni nakon što se proširila informacija o neugodnim iskustvima Brođana s bosanskohercegovačkom policijom, koja je od njih, nakon što su bez problema prešli granicu na graničnom prijelazu između Slavonskog i Bosanskog Broda, zahtijevala plavu europsku naljepnicu s oznakom države na rubu automobilskih registracijskih pločica.

Iako to naš postojeći Pravilnik o registraciji i označavanju vozila Ministarstva unutarnjih poslova ne predviđa, pa su za takve ili slične samovoljno nalijepljene oznake djelatnici na tehničkim pregledima vozila redovito upozoravali vozače da ih maknu, neki su na putu ipak imali neugodnosti, jer je policija u BiH tražila upravo to i naplatila kaznu, piše Večernji list.

Nove registracijske pločice tek u pripremi

U Policijskoj upravi brodsko-posavskoj kažu da imaju saznanja o tome, te da za sada nemaju informacija o bilo kakvoj izmjeni koja je vezana uz važeće hrvatske registracijske pločice, a osobito lijepljenju neslužbenih naljepnica.

Kad idu u drugu zemlju, hrvatski su građani, prema bečkoj Konvenciji o cestovnom prometu i Pravilniku o registraciji i označavanju vozila, dužni na vozilu imati elipsastu naljepnicu s crnim obrubom koja sadrži oznaku “HR” otisnutu crnim slovima na bijeloj podlozi.

Vrijede ‘stare’ pločice

Nove hrvatske registracijske pločice za vozila su u pripremi, a stare do daljnjeg vrijede u izvornom obliku i bez bilo kakvih izmjena. Svaka intervencija, pa tako i lijepljenje naljepnica može se protumačiti kao prikrivanje i krivotvorenje službenih oznaka.

Danas.net.hr

Website Apps