Program MobiPro-EU, promoviran na internetu pod nazivom “The job of my life” (Posao mog života), pokrenut je u siječnju kao njemački doprinos borbi protiv nezaposlenosti među mladima u Europskoj uniji.

Program je namijenjen europskim građanima u dobi od 18 do 35 godina, a u nekim slučajevima i do 40, koji su bez posla i žele iskoristiti njemački sustav obrazovanja ili, pak, raditi u nekom od sektora u kojima u Njemačkoj nedostaje radnika, kao što su ugostiteljstvo, zdravstvo ili informatika.

Agencija koja provodi taj program raspolaže s proračunom od 139 milijuna eura za pokrivanje troškova tečaja njemačkog jezika za sudionike programa u njihovoj matičnoj državi ili u Njemačkoj, kao i za financijsku pomoć i troškove putovanja radi razgovora za posao ili praksu u nekoj njemačkoj tvrtki te troškove selidbe.

Program je namijenjen svim europskim građanima, ali ponajprije stanovnicima južnih europskih država koje imaju visoku stopu nezaposlenosti.

Podaci o uspješnosti programa MobiPro-EU za sada su oskudni. Od početka godine primljeno je 2100 zahtjeva za financijsku pomoć, a internetska stranica www.thejobofmylife.de zabilježila je 170.000 posjetitelja.

Unatoč toj mjeri, i raznim drugima, njemački dužnosnici nezadovoljni su malim brojem mladih Europljana koji dolaze na rad u Njemačku. Smatra se da je glavni razlog nepoznavanje njemačkog jezika, kao i sporost nekih njemačkih regija u primjeni zakona o priznanju stranih diploma prihvaćenog 2012. godine.

Europska unija predvidjela je u proračunskom okviru za razdoblje od 2014. do 2020. šest milijardi eura za zapošljavanje mladih. Inicijativi se pridružila i Europska investicijska banka, koja je obećala da će od kolovoza početi odobravati zajmove malim i srednjim tvrtkama kako bi im pomogla da zapošljavaju više mladih. Time će se u iduće tri godine osigurati još šest milijardi eura godišnje.

Europska komisija nedavno je pozvala države članice koje u nekim područjima imaju stopu nezaposlenosti višu od 25 posto da do listopada predstave plan provedbe inicijative Jamstvo za mlade, koja predviđa da se nezaposlenim mladim ljudima brzo ponudi zaposlenje ili daljnja edukacija. Svima mlađima od 25 godina koji izgube posao ili ga ne pronađu nakon školovanja trebalo bi se u roku od četiri mjeseca ponuditi kvalitetno zapošljavanje, nastavak edukacije, izobrazba ili praksa.

Hrt.hr

Website Apps