Diana Ruiz Pino, svjetski poznata klimatologinja i oceanologinja, članica Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), koja je zajedno s bivšim američkim potpredsjednikom Alom Goreom 2007. godine dobila Nobelovu nagradu za mir, gostovala je u Osijeku i upozorila na ne baš sjajne prognoze kad su posljedice klimatskih promjena u pitanju.

O tome kakve nas klimatske promjene čekaju na mediteranskom području i u kojoj će se mjeri to odraziti na Hrvatsku, Diana Ruiz Pino nije bila nimalo optimistična.

”Ono što nas čeka nije nimalo ugodno, a to je tzv. desertifikacija, odnosno drastično smanjenje količine padalina i širenje pustinja od istoka prema zapadu i s juga prema sjeveru Zemlje. To će za sobom povući nestajanje međusezona u godišnjim dobima, a posljedice će prilično osjetiti i Mediteran i Hrvatska.

Primjerice, polupusti otoci postat će potpuno pusti, a također će doći i do iznimno hladnih zima i iznimno toplih ljeta. To su pokazali i ovogodišnji modeli. Hladnije zime povezane su s promjenama na Arktiku, a toplija ljeta sa stalnim povećanjima prosječnih temperatura zbog oštećenja ozonskog omotača”.

Osvrnula se i na istočni dio Hrvatske i grad Osijek čiji se stanovnici bore s ogromnom najezdom komaraca i sve jačim alergijama.

”Neki od mojih kolega klimatologa u Hrvatskoj i inozemstvu temeljito rade upravo na tome da dokažu koji je učinak klimatskih promjena na komarce. Stoga pouzdano znam da postoji uzročno-posljedična veza između klimatskih promjena i broja komaraca, ali i alergija.

Ukratko, i jednih i drugih sve je više, a kod vas u istočnoj Hrvatskoj već će uskoro biti doista grozna situacija. Ne želim nikoga uplašiti i ne znam kojom brzinom će se to događati, ali je tako”, bila je iskrena Diana te dodala da su razlog povećanju broja komaraca u prvom redu više temperature.
”Oni su, zapravo, veza između vode i visokih temperatura. Naravno, ako dođe do potpune desertifikacije, odnosno stvarnog opustošenja nekoga područja, onda će se njihov broj smanjiti. No, to je teško očekivati, a to, naravno, nitko i ne želi. U tom slučaju neće biti komaraca, ali neće biti ni bilo čega drugoga”, rekla je.

Glas Slavonije

Website Apps