S državama Europskog ekonomskog prostora i Švicarskom do daljnjeg se ne primjenjuju europski pravni propisi o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje jučer je izvijestio kako je obaviješten da se s državama Europskog ekonomskog prostora (Island, Lihtenštajn i Norveška) te Švicarskom do daljnjeg ne primjenjuju europski pravni propisi o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.

Poštovani osiguranici,

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) zaprimio je 65 000 vaših zahtjeva za europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

S obzirom na toliko velik interes HZZO maksimalno koristi raspoložive resurse, te će prve europske kartice zdravstvenog osiguranja biti u područnim službama do kraja ovog tjedna.

Međutim, ako netko od vas hitno putuje u neku od zemalja koje pokriva europska kartica zdravstvenog osiguranja može se javiti u nadležnu područnu službu gdje će mu se odmah izdati certifikat koji je privremeno zamjenjuje.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje obaviješten je da se s državama Europskog ekonomskog prostora (Island, Lihtenštajn i Norveška) te Švicarskom, do daljnjeg ne primjenjuju europski pravni propisi o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti.

Stoga u slučaju privremenog boravka na području Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske ne možete koristiti zdravstvene usluge osnovom Vaše Europske kartice zdravstvenog osiguranja, već za odlazak u te države možete sklopiti policu putnog osiguranja, kao što je to bio slučaj i prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ispričava se zbog eventualnih nastalih neugodnosti.

S poštovanjem,
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

 

Website Apps