Za legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada predano je 773.198 zahtjeva. Nekoliko stotina zahtjeva predano je na krivu adresu te se još raspoređuju. Očekuje se da će konačni broj zahtjeva za legalizaciju objekata biti oko 774.000, od čega bi se glavnina trebala riješiti u roku od dvije godine, objavila je na konferenciji za novinare ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Broj predanih zahtjeva apsolutno je iznenađenje za sve koji sudjeluju u postupku legalizacije jer se pri donošenju i na početku primjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama očekivalo od 100.000 do 300.000 zahtjeva, rekla je Mrak Taritaš.

Najviše, 88.000 zahtjeva, predano je u Gradu Zagrebu, a slijede Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija sa 76.782 i 65.201 zahtjevom. Najviše zahtjeva, više od 570.000, predano je u lipnju, odnosno u zadnjem mjesecu prije isteka roka.

Može se očekivat da će oko 10 posto predanih zahtjeva biti odbijeno jer legalizacija po zakonu nije moguća, a još oko 10 posto zahtjeva vjerojatno je predano iz straha, a ne jer je legalizacija potrebna, izjavila je Mrak Taritaš. Dodala je kako se nada da će se u roku od dvije godine riješiti glavnina, od 70 do 80 posto zahtjeva.

Onima koji nisu predali zahtjev, a građevina im je u području gdje legalizacija nije moguća, objekt će biti srušen. Ako je legalizacija bila moguća, a ne počne ni nakon dvije kazne građevinske inspekcije, izdat će se rješenje o rušenju.

Paralelno s obradom zahtjeva, Ministarstvo će započeti i analizu kako bi se vidjelo koliko se zahtjeva odnosi na nelegalne zgrade, koliko na rekonstrukcije i dogradnje ili legalizaciju pomoćnih objekata, garaža, zatvorenih lođa i sl.

Hrt.hr

Website Apps