KARANAC – Baranja je, do nedavno, imala slamu, ali je ona zbog raznih razloga “otišla” u Osijek. Nadomjestit bi je trebalo – blato. Već godinama Vlado Škrobo – Bajo, vlasnik poznate karanačke Baranjske kuće, sada i smještajnih kapaciteta Kod Baje, kuje planove kako od blata napraviti svojevrsnu atrakciju. Još prije devet godina upravo od tog materijala izradio je tri krušne peći, koje do današnjeg dana rade, premda se vatra u njima gotovo i ne gasi. Želja mu je bila sagraditi kuću od “čerpića” – blatnih cigli. “Kemijao” je nekoliko godina, od starih ljudi prikupljao informacije, istraživao literaturu, te u konačnici došao do pravog “recepta”. I da stvar bude zanimljivija, osmislio cjelomjesečno događanje koje je nazvao Akademija blata, čija će kruna biti gradnja autohtone baranjske kuće, površine 40-ak “kvadrata”, dakako uz brojne gastronomske i druge zanimljive sadržaje.

– Akademija blata primjenjiva je ekološka radionica. Primjenjiva zato što krećemo od početka. Prvo smo srušili staru kuću. Materijal reciklirali te od njega, uz dodatak slame, pljeve i svježe zemlje, počeli praviti cigle – objašnjava Bajo, pokazujući na približno 1.500 cigli koje su tijekom proteklih dana napravili i postavili ih u takozvane kozice, gdje se suše i čekaju građevinski zahvat.

– Dnevno izradimo 500-tinjak cigli, koje se minimalno četiri dana moraju sušiti u kozicama od po 50 cigli. Kada dođemo do brojke od 3.000 osušenih komada, počet ćemo gradnju kuće – priča Bajo, napominjući kako će, za razliku od prije stotinjak i više godina, primijeniti i malo modernije tehnologije.

Cigle će, naime, slagati na temelje, koji se nekada nisu pravili. Takva kuća, dodaje, trebala bi “živjeti” 200-tinjak godina. Zbog materijala imat će odličnu zvučnu i termoizolaciju pa će zimi u njoj biti toplo, a ljeti – hladno.

Buduća zemljana kuća, dodaje, služit će kao svojevrsni infocentar i recepcija, a turisti će u njoj moći nabaviti promidžbene materijale i saznati informacije o baranjskim turističkim kapacitetima.

– Akademija traje od početka mjeseca, a završnica je planirana za 31. kolovoza. Osim radionica, toga dana planiram u Karanac dovesti kipare. U zemljanim loncima kuhat ćemo karakteristična jela, a bit će i igara s blatom, za djecu kao i za odrasle – najavljuje Bajo, ističući kako će se akademija i ubuduće održavati tijekom kolovoza, a tema će uvijek biti – blato, od tradiconalne gradnje, preko umjetnosti, do gastroužitaka…

Preuzeto sa: Glas Slavonije

Website Apps