Stvaranje nove tradicije !

2. rujna 2013.

BELI MANASTIR – Stotinjak natjecatelja iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva odazvalo se subotnjem Surduk treku, drugoj službenoj orijentacijskoj utrci kroz Baranjsku planinu i njezine surduke, koju je, uz pomoć Osječko-baranjske županije i udruge LAG Baranja, uspješno organizirao Orijentacijski klub Sova iz belomanastirskog prigradskog naselja Šećerana.

– Želim vam da što brže savladate stazu, ali i da uživate u prekrasnom, gotovo netaknutom krajoliku – istaknuo je uoči starta predsjednik OK Sova, Nikola Pajčin, objašnjavajući kako zahtjevna, ali zanimljiva staza vodi kroz najljepše dijelove Baranje, od Belog Manastira do Popovca, ali i diljem brda, iznad najvinorodnijih baranjskih krajeva.

A da je imao pravo, na cilju su nam potvrdili svi anketirani sudionici, ustvrdivši da će na Baranjsku planinu ubuduće dolaziti i u privatnom aranžmanu. No, vratimo se utrci, točnije utrkama, budući da ih je bilo lakših i težih.

– Utrke su podijeljene u dvije kategorije, a prilagođene su i namijenjene zahtjevima vrhunskih sportaša, amaterima, rekreativcima, turistima, te šetačima i zaljubljenicima u prirodu – objašnjava Pajčin, naglašavajući kako su kategorije bile ultra, u kojoj je bilo potrebno prijeći 40 kilometara, light (20 km), te bicklistička, na 60 kilometara.

– Pravila treking utrka nalažu da natjecatelji uz pomoć kompasa, zemljovida i obvezne propisane opreme moraju u ograničenom vremenskom razdoblju što brže proći sve zadane kontrolne točke. Pritom moraju savladavati najrazličitije terene, orijentirati se i pokušati naći najbolji put do zadanih točaka, ali i planirati potrebne zalihe hrane, te strategiju kretanja i odmora – ukratko je opisao pravila, dodajući kako je svaki natjecatelj prvo morao pronaći unaprijed određenu stazu i zadane kontrolne točke ucrtane na topografskoj karti.

Kako su istaknuli ”trekeri”, koliko god planina izgledala pitomo, nije bilo jednostavno njome proći. Tome svjedoče i neka od vremena, pa su tako pojedinci na stazi boravili i desetak sati. ”Sovaši” su ujedno promovirali i aplikaciju koju su postavili na web stranice baranjskog Surduk treka. Ona je besplatna, s označenim kontrolnim točkama. Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš cijeli je događaj opisao kao izvrsnu baranjsku turističku promociju.

Preuzeto: Glas Slavonije

Website Apps