Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 18. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluje slavi se danas diljem zemlje kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na današnji dan 1995. godine, Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Akcija Oluja počela je 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati, najavljujući kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih prometnica i vremenom prerasla u napade na hrvatske gradove i sela, ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim paravojnim srpskim postrojbama pomagala i JNA.

Točno u podne u subotu 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj je tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava, što je označilo oslobađanje Knina kao središta i simbola srpske pobune, a već 7. kolovoza tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak Oluje u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara – gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. Sudjelovalo je 127.000 ljudi.

Website Apps