Ministar rada Mirando Mrsić najavio je osnivanje tzv. Fonda za otpremnine, gdje bi svi radnici izdvajali sredstva na svoj poseban račun. Novac iz njega mogli bi koristiti kada ostanu bez posla, ili pred odlazak u mirovinu.

Nakon što je potpisao Kolektivni ugovor sa sindikatima zaposlenih u državnim službama, ministar Mirando Mrsić otkrio je i neke detalje o novom Zakonu o radu.

Mrsić je rekao da će temeljni postulat i dalje biti zaštita radnika, ali da se također poslodavcima treba omogućiti restrukturiranje tvrtki.

U Zakonu će se mijenjati i sustav otpremnina

“Jedan od modela je tzv. Fond za otpremnine gdje bi svi radnici izdvajali sredstva na svoj poseban račun i ta otpremnina bi ih pratila cijeli njihov radni vijek i oni bi tu otpremninu mogli upotrijebiti kada izgube radno mjesto, ili bi tu otpremninu upotrijebili onda kada odu u mirovinu”, pojasnio je ministar rada.

Također, najavio je da će radnicima po novome biti omogućene sindikalne akcije ako im se ne isplati plaća, odnosno neće više morati čekati mjesec dana.

Osvrnuo se i na smanjenje prognoze kreditne agencije S&P-a 

“Rejting koji su nam agencije dodijelile je slika naše ekonomije i slika našeg stanja. Ono što je sasvim sigurno od strane Vlade, je da smo mi opredijeljeni za reforme i da uz reformu radnog zakonodavstva paralelno teče i reforma mirovinskog sustava, objavljene su teze za novi Zakon o mirovinskom osiguranju”, poručio je Mrsić dodavši da bi obje reforme na snagu trebale stupiti s prvim danom 2014.

Potpisan kolektivni ugovor

Mrsić je sa sindikatima potpisao Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

“Ono što mi je drago da se socijalni dijalog razvija jako dobro i da je ovo jedan dokaz da socijalni dijalog u Vladi postoji, te da, kada imamo razumne sudionike s jedne i druge strane, dogovor se brzo postigne”, rekao je Mrsić.

Kolektivnim ugovorom se neka prava izjednačavaju s pravima u javnim službama, poput jubilarne nagrade i prijevoza.

Sindikalist Boris Pleša ističe da je osim terminološke usklađenosti, potrebno uskladiti i primjenu.

“Sad imamo situaciju da u nekim područjima javnih službi nisu usklađeni temeljni ugovori za javne službe i granski ugovori, pa se isplaćuju različiti putni troškovi nego ovi što su tu dogovoreni”, pojasnio je Pleša.

Website Apps