Danas vas je na popularnoj tražilici vjerojatno iznenadila crno-bijela slika koja ukrašava inače šarenu naslovnicu, a riječ je o doodleu koji je Google objavio povodom 130. godišnjice rođenja poznatog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Meštrović je rođen u Vrpolju, u Slavoniji, 1883. godine, ali je svoje djetinjstvo proveo u selu Otavice u Dalmaciji.

Sa šesnaest godina, Harold Bilinić, kamenorezac iz Splita, prepoznao je njegov dar i uzeo ga je za šegrta. Njegov umjetnički talent razvio se gledanjem znamenitih građevina Splita, a uz pomoć Bilinićeve supruge, inače profesorice u srednjoj školi, pronašli su jednog bečkog vlasnika rudnika koji je financirao Ivanovo preseljenje i školovanje u Beču.

Godine 1908. seli se u Pariz gdje iznajmljuje studio na Montparnassu i uspijeva izraditi više od pedeset skulptura u dvije godine. Skulpture napravljene u tom razdoblju, donose mu međunarodni ugled. U Beograd se seli sa ženom na nekoliko mjeseci 1911. godine, a ubrzo potom u Rim, gdje je proveo naredne četiri godine studirajući na skulpturama antičke Grčke. Na Svjetskoj izložbi umjetnosti, održanoj 1911. godine u Rimu, pobjeđuje i dobiva prvu nagradu za kiparstvo, postaje popularan i stječe naklonost talijanske i strane kritike.

Ivan Meštrović umro je u 79. godini života, u gradu South Bend, u državi Indiani (SAD). Pokopan je u crkvi Presvetog Otkupitelja u Otavicama, tzv. mauzoleju obitelji Meštrović.

Index.hr

Website Apps