BARANJCIMA TRI MILIJUNA DRŽAVNIH KUNA MJESEČNO

Već četiri mjeseca pet osoba neprekidno radi na reviziji rješenja

Korisnici belomanastirskog Centra za socijalnu skrb koji su u sustavu socijalne skrbi državu mjesečno stoje približno tri milijuna kuna. Što opravdano, što ne, Centar mjesečno isplaćuje (podatak za srpanj) 1,8 milijuna kuna pomoći za uzdržavanje, u narodu poznatije kao “socijala”, koju je prošlog mjeseca primalo 1.690 obitelji.

– Osim tog iznosa, isplaćujemo približno 1,2 milijuna kuna ostalih oblika pomoći, među kojima najviše doplataka za tuđu pomoć i njegu te osobnih invalidnina – kaže Đimi Fuštin, ravnatelj belomanastirskog Centra. Dodaje kako je, nešto manja, ali značajna stavka, isplata za smještaj u udomiteljskim obiteljima.

Brojka korisnika Centra za socijalnu skrb varira iz mjeseca u mjesec. Razlog su, primjerice, javni radovi ili sezonska zapošljavanja, kada dio korisnika ostaje bez “socijale”, ali i revizija, takozvano preispitivanje rješenja, koja je počela u ožujku ove godine.

– Već četiri mjeseca pet osoba neprekidno radi na preispitivanju. Tempo je, više-manje, dobar, ali problem je u tome što moramo raditi paralelne poslove – objašnjava Fuštin, naglašavajući kako su uskraćivanja prava svakodnevna, ali će konačna slika biti poznata tek krajem godine.

Postupaju, kaže, i prema anonimnim dojavama koje se, naglašava, često pokazuju opravdanima.

– Kada utvrdimo da korisnik nema pravo na pomoć za uzdržavanje, ona mu se automatizmom ukida – ističe, dodajući kako mnogi koriste sve moguće zakonske rupe kako bi ostvarili pomoć.

U posljednje vrijeme javnost je zaintrigirao slučaj jednog vijećnika Općine Petlovac. Načelnik te općine, Drago Dominić, naime, na svom je Facebook profilu napisao kako je otkriven nemoralan čin jednog općinskog vijećnika.

– Ima svoj OPG, obrađuje i koristi na desetke hektara zemlje, a njegova obitelj prima socijalnu pomoć od države. Kako je to moguće i je li to moralan vijećnik – pita se Dominić.

Propuste u zakonu Dominić slikovito objašnjava tvrdnjom kako su u jednom selu u njegovoj općini bogati samo stari ljudi, dok su oni mlađi svi redom siromašni, pa tako i mogu ostvariti pravo na “socijalu”. Činjenica da je riječ o očevini, nije važna.

CENTAR: PRIJAVITE “LAŽNJAKE”

Informaciju je li petlovački vijećnik u sustavu socijalne skrbi, iz belomanastirskog Centra za socijalnu skrb nismo mogli dobiti.

– Informacije o korisnicima ne dajemo, osim na njihov ili zahtjev nadležnih institucija – obrazlaže odbijenicu Fuštin, te dodaje kako poziva sve one koji sumnjaju u zakonitost isplata pojedinih pomoći za uzdržavanje da ih prijave Centru.

Socijala se “češlja” i prema anonimnim dojavama, koje su često istinite

Centar za socijalnu skrb u srpnju je isplatio 1,8 milijuna kuna pomoći za uzdržavanje za 1.690 obitelji

Ivica Getto/Glas Slavonije

Website Apps