Propao je jučerašnji krug pregovora predstavnika seljačkih udruga i čelnika Hrvatske poljoprivredne zatim s ministrima poljoprivrede i financija. Seljaci se nisu uspjeli izboriti ni za dodatnu isplatu potpora ni za višu otkupnu cijenu pšenice.

Za ispunjenje zahtjeva poljoprivrednika nema novca u državnom proračunu, ali država će im pomoći na druge načine, izvijestili su nakon jučerašnjih višesatnih pregovora s predstavnicima poljoprivrednika ministri poljoprivrede i financija Tihomir Jakovina i Slavko Linić, dok su predstavnici seljaka najavili jačanje blokada prometnica, a moguće su i blokade drugih komunikacija. Također traže da na sljedećoj rundi pregovora budu premijer Milanović i predsjednik Josipović.

Ministar Jakovina rekao je kako su obaveze za 2012. godinu isplaćene u cijelosti, a ove godine isplaćeno je 2,4 milijarde kuna tako da ocjene o stotinama milijuna kuna duga ne stoje. Ponudili su reprograme kredita, a od listopada nadalje poljoprivrednici će znati iznose poticaja.

Predstavnicima seljaka jasno smo dali do znanja da Vlada zbog njihovih zahtjeva neće povećavati proračunski deficit te da ne mogu očekivati osiguranje sredstava za ispunjenje svojih zahtjeva rebalansom proračuna’, izjavio je ministar Linić nakon višesatnih razgovora. ‘Bude li rebalansa, on može biti samo na manje, a nikako na više’, rekao je Linić.

 

Website Apps