Popovac: Svetkovina Velike Gospe

13. kolovoza 2013.

U četvrtak, 15. kolovoza 2013. u marijanskom svetištu Marija Lurd u Popovcu tradicionalno se održava proslava svetkovine Velike Gospe. 

Program započinje u 09:15 sati okupljanjem ispred Katoličke crkve Sv. Josipa u Popovcu, a svečana procesija kreće u 09:30 sati do svetišta Marije Lurdske u popovačkom brdu.

U 11:00 sati održat će se svečana misa, a za 13:00 sati su predviđene utakmice preciznosti, brzinske utakmice te tekličko jahanje u organozaciji konjičkog kluba Baranjsko biserje iz Popovca.

Sve posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda.

Svetište je smješteno oko tri kilometra od mjesta Popovac i može se doći automobilom makadamskom cestom koju je uredila općina Popovac. Svetište je izgrađeno prije gotovo devedest godina, odnosno 150 godina od ukazanja gospe u Lurdu kada se ukazala djevojci Bernardici. Spominje se da je nastalo u tijeku prvog svjetskog rata 1916. godine tada je ondašnji župnik s ondašnjim žiteljima mjesta Popovac, Nijemcima pozvao vjernike na darivanje da bi se kupio kip Lurdske gospe. Obitelj Šajdl je darovala zemljište na kojem se nalazi svetište i 1921. godine postavljen je sam kip Marije Lurdske bez špilje i blagoslovljen je. 1923. godine napravljena je špilja po uzoru na Lurd i uređeno je svetište, te godine bilo je i veliko hodočašće baranjskih vjernika iz okolnih mjesta Popovac, Branjina, čeminac, Beli Manastir, Grabovac, Darda, Petlovac i drugih. 1924. godine kupljeno je zemljište iznad špilje gdje su tada napravljene postaje križnog puta. 22. kolovoza 1926. postavljen je križni put, spomenica iz tog vremena spominje da je bilo preko 5000 vjernika. Od tada toga dana ovdje se okupljaju vjernici koji hodočaste ovo svetište 15. kolovoza svake godine.

Website Apps