SVI U KAZALIŠTE !

10. rujna 2013.

BELI MANASTIR – 4. festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2013. održat će se od 07. do 29. rujna u Belom Manastiru u organizaciji Gradskog kazališta Beli Manastir. Na festivalu će biti odigrano 10 predstava kazališnih kuća iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a na kraju festivala bit će upriličen program iznenađenja kao i dodjela nagrada. Devet je kazališnih kategorija, a prosudbeno povjerenstvo će ih ocjenjivati.

Ovaj festival zaživio je kao pilot projekt belomanastirskog kazališta prije 4 godine, kada su po uzoru na ostale hrvatske gradove pokrenuli vlastiti festival, a koji je postao već tradicionalna i respektabilna manifestacija kada je riječ o kulturnim zbivanjima u gradu. Festival je ujedno pokrenut i zbog duge kazališne tradicije Belog Manastira koja seže u 1919.godinu, a belomanastirsko je kazalište sve do ratne 1991.godine aktivno djelovalo u našem gradu. Nakon Mirne reintegracije, ponovno su oživjele daske koje život znače i uz gostovanja i radu na predstava, kazalištaci tako već 4.godinu po redu u svoj grad dovode najbolja kazališna ostvarenja u regiji.

Ove godine veliki je broj kazališnih skupina koje ne samo da će se po prvi puta predstaviti belomanastirskoj publici već i po prvi puta dolaze u Baranju. Njima su glumci, osim nastupa osigurali i obilazak turističkih destinacija koje Baranja nudi, čime rade još jednu veliku promidžbu svoga kraja. Tako po prvi puta dolaze kazališta s Jadrana i to iz Sinja i Kaštela, potom Siska i Šida iz susjedne Srbije.Za ovaj jedini baranjski kazališni festival veliki je interes kazališnih amatera iz Hrvatske i susjednih zemalja, koji je ove godine iznosio 30 ponuda, no, prema riječima organizatora, nažalost nije bilo mogućnosti ugostiti sve zainteresirane, ali dio njih moći će se predstaviti i na 6. Europskoj Noći kazališta 16.studenog ove godine. Sve predstave su u konkurenciji, osim predstave domaćina, koja se igra revijalno, 15.rujna. Predstave će se odigravati svakog petka ,subote i nedjelje tijekom rujna.Ulaz će se naplaćivati simboličnih 10 kuna, a sve predstave počinju u 19 sati. Festival će svečano otvoriti gradonačelnik Ivan Doboš 07. rujna (subota) a prvi će se publici predstavi KUD Primorka, Krasica s komedijom Mire Gavrana, „Sve o ženama“. Velika završnica očekuje se 29.rujna koja je za sada pokrivena velom tajne, a čiji program marljivo pripremaju domaćini, u nadi kako će show biti još bolji od prošlogodišnjih Lokica i Žuži Jelinek. Svečanom dodjelom nagrada koje će dodjeliti prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Branko Katalinić, glumac, predsjednik; Lidija Šumiga, učiteljica razredne nastave, članica i Jadranka Sabljak, predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, zatvorit će se kazališni zastor a do 5. festivala očekuje nas još mnogo aktivnosti belomanastirskog kazališta.

NAGRADNA IGRA

Portal Baranja.hr, u suradnji s Gradskim kazalištem Beli Manastir će vama dragi naši čitatelji omogućiti besplatno prisustvovanje predstavama na festivalu. Sve što trebate učiniti je kliknuti preporuči ispod članka te nam poslati mail na baranja.portal@gmail.com sa vašim imenom i prezimenom te nazivom predstave na koju želite ići. Za svaku predstavu dijelimo 2×2 ulaznice tako da se bolje požurite !


13.09. AMATERSKO POZORIŠTE „BRANISLAV NUŠIĆ“, ŠID, SRBIJA – „Želim da se oslobodim“, drama

 

14.09. SINJSKO PUČKO KAZALIŠTE – „Priča iz trgovačkog centra“, satirična drama

 

15.09. BRANKO KATALINIĆ – ISPOVJED, monodrama

 

20.09. PUČKA SCENA HERCEGOVAC – „Vrata, prozori i prirodni nagoni“, komedija

 

21.09. SCENA SISAK – „Sveta Tea“

 

22.09. MRAK TEATAR ŽUPANJA – „Kućanice“, komedija

 

27.09. DRAFT TEATAR TUZLA, BiH – „Kako u EU – glavom ili guzicom“, komedija

 

28.09. KAŠTELANSKO KAZALIŠTE – „Nemreš pobjeć’ od nedjelje“

 

29.09. GRADSKO KAZALIŠTE BELI MANASTIR: PROGRAM IZNENAĐENJA I SVEČANA DODJELA NAGRADA


Website Apps