LAŽNI SOCIJALNI SLUČAJEVI

11. rujna 2013.

BELI MANASTIR – Nešto manje od šest mjeseci u belomanastirskom Centru za socijalnu skrb traje postupak preispitivanja socijalnih prava njihovih korisnika. Od 15. svibnja Centar je počeo rad u takozvanoj ”socskrb” aplikaciji koja će, nakon što je u sustavu socijalne skrbi krenula primjena OIB-a, u znatnoj mjeri olakšati prilaz bazi podataka trenutačnih korisnika, odnosno eventualnih budućih podnositelja zahtjeva. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić nedavno je izjavila kako je revizija (preispitivanje) prava, u cijeloj državi otkrila više od 5.000 lažnih korisnika raznih oblika socijalne pomoći, dakle onih koji su primali socijalu, a to nisu smjeli. Među njima nalazi se i četrdesetak Baranjaca, za koje je nadležan Centar za socijalnu skrb Beli Manastir.

– Posao još uvijek nije gotov. Unatoč relativno staroj opremi i tekućim poslovima, uspjeli smo obraditi otprilike polovinu korisnika, a prave rezultate znat ćemo kada svi budu preispitani – kaže Đimi Fuštin, ravnatelj Centra, naglašavajući kako broj lažnih korisnika, bar za sada, ipak nije velik, što je još jedan dokaz da se u Baranji teško živi. Kada djelatnici Centra otkriju lažne socijalne slučajeve i zloporabu, slijedi pokušaj nagodbe, točnije postupak naknade štete na nekoliko obroka. Ako stranka na nagodbu ne pristane, cijeli predmet šalju nadležnom ministarstvu, a ono Državnom odvjetništvu.

– Događa se da, primjerice, korisnik ne prijavi naslijeđe, ili u roku od osam dana od zapošljavanja ”zaboravi” prijaviti ostvarivanje novih prihoda, kada automatizmom gubi pravo na pomoć za uzdržavanje. Ima i slučajeva neprijavljene mirovine, bilo starosne bilo invalidske – objašnjava Fuštin. Treba istaknuti i kako dio korisnika koristi razne rupe u zakonu, pa nekretnine, većinom poljoprivredne površine, prepisuju umirovljenim roditeljima.

Inače, prosječan ”prihod” jedne četveročlane obitelji koja je u sustavu socijalne skrbi mininalmo je 1.600 kuna. Kada se tome dodaju dječji doplatci i ostale naknade, iznos se povećava.I.Getto

Website Apps