KNEŽEVI VINOGRADI – Mario Čerkez (HDZ) novi je zamjenik načelnika općine Kneževi Vinogradi. Odlučili su to birači na prekjučerašnjim izborima, na koje su izišli samo pripadnici hrvatskog naroda iz te općine. Njegovi protukandidati bili su Gordana Musa-Balaš (HDSSB) i Branko Šimek (kandidat grupe birača). Za Čerkeza se odlučilo 317 birača, za Musa-Balaš 70, a Šimeka 32.

Na području općine Kneževi Vinogradi, sukladno posljednjem popisu stanovništva, živi 1.758 (38,1 posto) Hrvata, od kojih 1.394 ima pravo glasa. Do novih je izbora došlo zbog inkopatibilnosti funkcija na redovnim izborima izabranog općinskog zamjenika Bože Čerkeza, inače oca u nedjelju izabranog zamjenika. Božo Čerkez je, naime, član Uprave Belja, pa je saborski Odbor za sukob interesa bio mišljenja kako su ove dvije funkcije nespojive.

Podsjetimo, općina Kneževi Vinogadi među rijetkima je u Hrvatskoj gdje je hrvatski narod u manjini u odnosu na pripadnike neke nacionalna manjine, u ovom slučaju Mađare. Stoga općina mora imati zamjenika općinskog načelnika iz redova hrvatskog naroda, te mađarske i srpske nacionalne manjine, bez obzira na nacionalnu pripadnost načelničko-zamjeničkog dvojca koji se bira u ”paketu”. Na redovnim izborima za načelnika je (ponovno) izabran Deneš Šoja, a njegova zamjenika Vedran Kramarić.(I.G.)

Website Apps