IZVIĐAČI U BARANJI

4. rujna 2013.

Sjeverozapadni dio belomanastirskog bazenskog kompleksa pretvorio se u pravi izviđački logor. Već nekoliko tjedana tamo borave izviđači iz raznih dijelova Hrvatske, ali i njihovi prijatelji iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije te Rumunjske.

– Izviđački ljetni kamp organizirala je osječka udruga izviđača Stari hrast, a riječ je o projektu razmjene mladih koji provodi udruga izviđača Izviđačka družba iz Zgareba – objašnjava Zorislav Babić, tajnik osječke izviđačke udruge, naglašavajući kako je u tijeku posljednja smjena kampa, nakon koje se ”spušta zastava” i šatori spremaju za neku drugu prigodu. Za korisnike kampa, nastavlja, pripremili su bogate i zanimljive programske sadržaje koji su obuhvaćali brojne kreativne radionice, izlete, međusobno upoznavanje i razmjenu iskustava u provođenji višednevnih aktivnosti u prirodi.

– Sudionici projekta imali su prilike svladati vještinu upravljanja kanuom na Šećeranskom jezeru, aktivno su sudjelovali u programu Akademije blata u Karancu i uvježbavali orijentaciju na nepoznatim terenima Baranjskog brda – kaže, nastavljajući kako su ”zavirili” i u Kopački rit, Eko-centar Zlatna greda te posjetili monumentalni Augustinčićev spomenik u Batini. Nisu zaboravili ni na slavonsku metropolu, pa su prošetali osječkim ulicama, ZOO vrtom i obišli znamenitosti Tvrđe.

– Udruga Izviđačka družba ovaj projekt realizira kroz program Mladi na djelu, uz potporu Europske unije – objašnjava Babić, dodajući kako su u cijelom projektu angažirani brojni volonteri, a značajnu potporu dobili su od Osječko-baranjske županije, gradova Osijeka i Belog Manastira, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Turističke zajednice Baranje i više tvrtki donatora iz privatnog sektora. Belomanstircima će sigurno ostati u sjećanju druženje s izviđačima na središnjem trgu, kada su se, iznenada, priključili organiziranom gledanju suza svetog Lovre, na trgu zapalili logorsku vatru i brojnim aktivnostima zabavili sve nazočne.I.GETTO

Website Apps