JEFTINIJA STRUJA

14. rujna 2013.

 

Računi za struju trebali bi od 1. listopada biti manji za šest do sedam posto. HEP je na dolazak konkurencije, kao što je i najavljeno prije dva mjeseca, odgovorio snižavanjem cijena električne energije, a danas su najavili da spremaju i druge pogodnosti za svoje potrošače, ne želeći otkriti o čemu se točno radi.

Prošlo je dva i pol mjeseca otkako je Hrvatska liberalizirala tržište električne energije, a dotadašnji državni monopolist u opskrbi kućanstava strujom dobio prve konkurente.
Slovenski GEN-I ponudio je odmah 12,5 posto niže cijene, njemački RWE pakete jeftinije za pet, sedam i deset posto, a HEP obećao zaigrati u tržišnoj utakmici. Konkurencija je reagirala najavom još nižih cijena, mediji se bavili izračunima ponuda, a HEP čekao odobrenje HERA-e. I dočekao.

Pojeftinjenje 6 do 7 posto

Hrvatska energetska regulatorna agencija donijela je dokument koji je HEP-u omogućio da cijenu struje smanji za 10,7 posto. No, potrošači će od 1. listopada ipak osjetiti nešto manje pojeftinjenje, najavljuje šef Uprave HEP-a Tomislav Šerić:

“10,7 posto smanjenja se odnosi na cijenu električne energije. To znači da će na ukupnim računima građani to osjetiti za oko 6 do 7 posto. Dakle, račun koji je bio 100 kuna bit će sada 93 ili 94 kune.”

‘Konkurencija nam nije naškodila’

Najavljujuju u HEP-u i nove pogodnosti, no s detaljima će izaći tek za nekoliko tjedana. Kažu kako im konkurencija nije naškodila, da je drugim elektrodistributerima do sada prešlo svega 7600 kupaca, a njima vjerno ostalo dva milijuna i 150 tisuća kućanstava, te kako će zbog ovog pojeftinjenja HEP do kraja godine izgubiti 78 milijuna kuna.

“Puno je kiše palo, imamo puno vode u našim akumulacijama i naša proizvodna cijena je bila manja. Uvezli smo manje struje i potrošili manje energenata jer smo trošili vodu koja nam je besplatna. Zbog toga mi u ovom trenutku možemo napraviti ovaj potez. Taj potez bi svakako napravili. Mi se konkurencije ne bojimo ne radimo naše poteze za konkurenciju”, ustvrdio je predsjednik Uprave HEP-a, u društvu svog prijatelja iz studentskih dana, ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji je hvalio državnog elektrodistributera:

“HEP-u čestitam na reakciji. HERA je jučer donijela odluku. Isto popodne je Uprava odlučila da ide sa obećanim pojeftinjenjem od prije nekoliko mjeseci.”

‘Bit će bolje’

 

Od HEP-ovog zahtjeva za pojeftinjenjem struje do odluke HERA-e prošlo je više od dva mjeseca, međusobnog optuživanja državnog elektrodistributera i državnog regulatora za odugovlačenje s donošenjem metodologije odnosno za proceduralne greške u zahtjevu. Bit će bolje, obećava ministar Vrdoljak:

“Da smo mogli biti brži u tome, možda jesmo. Da će sutra biti naučene procedure, hoće. Da se neće ponoviti da se čeka pojeftinjenje nekoliko mjeseci, to je stvarno gotovo nemoguće.”

Moguća su zato daljnja pojeftinjenja. Konkurencija je već najavila da priprema još povoljnije cijene, a u HEP-u koji je i nakon snižavanja cijena i dalje od šest do 10 posto skuplji od konkurencije, tek trebaju otkriti što se krije iza formulacije nove pogodnosti za kupce. I nadati se da će se nastaviti dobra hidrološka godina.

J.Š./Mediaservis
14.09.2013

Website Apps