KAKO DALJE ???

25. rujna 2013.

BELI MANASTIR – Socijalna slika jedinog baranjskog grada, pa i Baranje kao cjeline, nimalo nije ružičasta. Dovoljno je samo pogledati statističke podatke belomanastirskog Centra za socijalnu skrb koji kažu kako približno 5.000 osoba, dakle svaki osmi Baranjac, ovisi isključivo o pomoći za uzdržavanje, takozvanoj socijali. Svi oni imaju svoju tužnu životnu priču, pa tako i četrdesetpetogodišnja Belomanastirka, Snježana C. (podaci poznati redakciji), samohrana majka sedmogodišnje kćeri i tri godine mlađeg sina.

Život je uopće nije mazio. Sve je počelo još prilikom prvog braka, kada ju je bivši suprug fizički zlostavljao jer – nije mogla ostati trudna. Poslije se ispostavilo kako ju je tukao i za vrijeme trudnoće. Nakon višegodišnjeg ”hoda po trnju” rastala se i odlučila krenuti ispočetka. Poslije određenog vremena opet se udala i pomislila kako se kolo sreće napokon pokrenulo. Obitelj je povećana za dva člana, svi skupa živjeli su, u neku ruku, normalnim životom, a tu i tamo kapnula je i pokoja kuna.

– Prije dvije godine suprug je ozlijedio oko, zbog čega je morao biti hospitaliziran. Budući da, kao stranac, nije imao zdravstveno osiguranje, morali smo platiti preglede i smještaj u bolnici – kaže Snježana, naglašavajući kako je stoga bila prisiljena posuđivati novac. I tako je sve počelo. Oni od kojih je posuđivala, novac su tražili natrag, a u međuvremenu je drugi put u životu ostala bez životnog partnera i postala samohrana majka.

– Jedno vrijeme radila sam u javnim radovima. Posuđeni novac sam više-manje vratila, no zbog toga nisam redovito plaćala režije. Zbog 3.000 kuna duga isključili su nam struju – priča sa suzama u očima. Nadala se da će novac uspjeti prikupiti te nije razmišljala o nabavi drva (grijali su se na struju). Nedavno joj je, dodaje, pukla vodovodna cijev, pa se unaprijed pribojava računa za vodu…

– Meni ne treba ništa, samo da su djeca živa i zdrava. Evo, imam i prvašića. Uspjela sam kupiti knjige, školsku torbu i ostali pribor. Ali što dalje? Kako? – pita se.

Ivica GETTO
Website Apps