KNJIŽNICA ALATA

17. rujna 2013.

BELI MANASTIR – Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek u partnerstvu s Udrugom romskog prijateljstva Luna iz Belog Manastira i Gradom Belim Manastirom od 21. kolovoza ove godine provodi projekt “Alati za pomoć pri zapošljavanju”, za čiju je provedbu osigurano 105.000 eura iz programa IPA 2007 Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju ugroženih i marginaliziranih skupina EU. Kako je istaknuto na jučerašnjoj konferencijiza novinare, projekt traje 15 mjeseci, a provodi se na području Baranje. Direktni korisnici su socijalno ugrožene skupine, osobito Romi.

– Projekt je podijeljen u nekoliko faza, počevši od dijeljenja letaka, pa sve do otvaranja “knjižnice alata”, mjesta namijenjenog za posuđivanje tristotinjak vrsta raznih alata koji će biti nabavljeni javnom nabavom – kaže Angel Čabarkapa, voditelj projekta.

Naglašava kako će biti riječ o alatima potrebnima u poljoprivredi, građevinarstvu, raznim obrtničkim djelatnostima i slično. Alate, ipak, neće moći posuđivati svi, već samo stručne osobe, pa će prije otvaranja knjižnice biti provedena i edukacija, nakon koje će 60-ak ljudi dobiti potrebne ateste. U planu im je, nastavlja, osnivanje zadruge i radnih skupina koje bi bile na tržištu rada. Od aktivnosti, izdvajamo plasteničku proizvodnju, uređivanje naselja i slično.

Duško Kostić, predsjednik Lune, zadovoljno je istaknuo da je ovaj EU projekt četvrti u kojem sudjeluju pa sa sigurnošću može istaknuti kako su jedina romska udruga koja koristi EU sredstva.

– Projekt nije značajan samo za Rome nego i sve socijalno ugrožene Belomanastirce – tvrdi Kostić.

Nakon isteka 15 mjeseci, alatnica će nastaviti rad, a vodit će je budući zadrugari. Za mjesec-dva krenut će prve edukacije, a prvi će alati za posudbu biti spremni početkom iduće godine, kada bude obnovljena zgrada buduće alatnice (skladište Baranjske čistoće). Na istom će mjestu biti moguća i popravka alata.

Svrha je cijelog projekta aktivirati dugotrajno nezaposlene u socijalno ugroženim skupinama, osobito pripadnike romske zajednice, kako bi postali društveno povezani s drugima.

Ivica GETTO
Website Apps